Svenska idrottsstjärnor genom tiderna

Trots att Sverige till invånarantalet sett är mycket mindre än flera av sina europeiska grannar har man ändå lyckats producera framstående idrottsmän och idrottskvinnor. Det finns flera exempel på framgångsrika idrottsprofiler som är kända världen över och några av dem är, trots att de sedan länge har slutat med idrotten, fortfarande stora.

Björn Borg (Tennis)

Det är få tennisspelare som är så kända som Björn Borg, och då har Sverige ändå producerat spelare som Robin Söderling och Mats Wilander. Borg är en ikon för sporten över hela världen och under sin karriär vann han 11 grand slam-titlar. Än idag har han rekordet för flest vunna set i rad, även om årets vinnare i Franska Öppna, Rafael Nadal, var nära att slå det rekordet. Nadal har nästan uppnått samma status som Borg och enligt bettingsajternas odds har han en chans att vinna båda Wimbledon och US Open i år. Oddsen för det är 6.00 respektive 5.50.

Pia Sundhage (Fotboll)

Pia Sundhage kommer att gå till historieböckerna som en av de spelare, och tränare, som har gjort mest för damfotbollen. Utan hennes insatser skulle damfotbollen troligtvis se annorlunda ut både i Sverige och internationellt. Hon har varit med och vunnit EM-brons, silver och guld som spelare och hon har tagit USA till två OS-guld och ett VM-silver. Med de svenska damerna fick hon ett EM-brons.

Pia Sundhage. Foto: Anders Henrikson/Flickr CC BY 2.0

Pia Sundhage. Foto: Anders Henrikson (Flickr CC BY 2.0)

Annika Sörenstam (Golf) 

Annika Sörenstam gjorde precis samma sak med golfen som Pia Sundhage gjorde med fotbollen. Hon satte damgolfen på kartan. Fram till dess att hon slutade spela golf på professionell nivå 2008 hade hon vunnit 86 titlar varav 10 var majors. Hon blev den första kvinnan att ställa upp i en tävling mot enbart herrar och hon har en självklar plats i golfens Hall of Fame.

Zlatan Ibrahimovic (Fotboll)

Zlatan ”Ibra” Ibrahimovic är utan tvekan en av Sveriges, och inte minst världens, bästa fotbollsspelare. För några år sedan kom han till och med in på amerikanska ESPN:s lista över världens 100 mest kända idrottare. Han har vunnit nästan alla ligor med alla lag han har spelat med. Han har slagit rekord på rekord och ännu inte lagt fotbollsskorna på hyllan. Den forna Malmöbon är hyllad för sin talang på planen och han är en inspirationskälla för barn, ungdomar och vuxna över hela världen. Även om det kommer att komma nya spelare, som i sin tur kommer att slå Zlatans rekord, kommer han aldrig att glömmas bort.

Zlatan Ibrahimovic. Foto: Doha Stadium Plus Qatar (Flickr CC BY 2.0)

Zlatan Ibrahimovic. Foto: Doha Stadium Plus Qatar (Flickr CC BY 2.0)

Ingemar Stenmark (Slalom)

Ännu har ingen slagit hans rekord från 70- och 80-talet. Lindsey Vonn har jagat hans storslagna antal segrar, hela 86 stycken, men har ännu inte lyckats slå Ingemar ”Stenis” Stenmarks rekord. Under sin karriär stod han på pallen 155 gånger, tog två OS-guld och tre VM-guld och när Stenmark åkte stod hela Sverige stilla. Hans internationella status kan endast jämföras med popgruppen ABBA och denna lugna och ofta ödmjuka person är än idag känd över hela världen som tidernas bästa slalomåkare.