Sveriges kulturgiganter får nytt hem på nätet
Nu får Dag Hammarskjöld, Astrid Lindgren, Birgit Nilsson, Tomas Tranströmer, Selma Lagerlöf och andra kulturgiganter ett nytt hem på nätet. Med Kungliga bibliotekets nya katalogtjänst Arken blir det lättare att forska i bibliotekets personarkiv och enskilda arkiv.
KB har en stor samling arkiv efter kända personer som har haft betydelse för svenskt kulturliv och kulturhistoria. Genom personarkiven är det möjligt att studera ett författar- eller konstnärskap på nära håll, både ur privat och officiell synvinkel. Här finns brev, fotografier och anteckningar såväl som manuskript och ljudupptagningar. KB har även en lång rad så kallade enskilda arkiv. I dem finns handlingar från företag, organisationer och föreningar som är eller har varit verksamma på den kulturella scenen.
Från och med i dag är en stor del av KB:s personarkiv och enskilda arkiv sökbara i katalogtjänsten Arken. I Arken är det enkelt att söka utifrån kriterier som namn, institution, ämnesord, geografisk plats och handlingstyp. Alla arkiv har en inledande översikt som sammanfattar vilken sorts dokument de innehåller.
I regel måste arkivmaterialet fortfarande studeras på plats i KB:s lokaler i Stockholm. Arken innehåller dock redan idag en del dokument i digital form, fria för alla att ladda ner och använda. Bland Arkens digitaliseringar finns till exempel originalmanuskript av August Strindberg och Fredrika Bremers skissböcker. Det digitaliserade materialet kommer successivt att öka.
Två av KB:s personarkiv, som nu är sökbara i Arken, har utnämnts till Världsminne av Unesco: Dag Hammarskjölds samling och Astrid Lindgrens arkiv. Utmärkelsen ges till arkiv, museer eller dokument som anses ha ett värde för hela mänskligheten.
Arken ersätter den äldre katalogtjänsten Ediffah, som KB tidigare använde för att förteckna sina personarkiv och handskrifter. Under 2019 utvärderar KB om Arken kan komma att erbjudas som en nationell tjänst.
(2018-04-10)