Sveriges kung på 700-talet

Det är nu mars 2001. Snart 500 år sedan Olaus Magnus på kungens uppdrag skrev en till uppdraget anpassad historia. På vems uppdrag skriver i dag ”Expertenheten” på Kunskapsavdelningen, Riksantikvarieämbetet om Sveriges historia?

Avsnitten om Birka och Hovgården på RAÄ webbsida är väl ägnade att sprida budskapet att ”Birka var Sveriges första egentliga stad” och att ”Den anlades av kungen, som bodde på Adelsö tvärs över sundet”. På Adelsö finns det: ”ovanligt många lämningar efter vikingatidens kungligheter”. Kan detta tolkas annorlunda än att – kungen av Sverige anlade Birka på 700-talet, boende på kungsgården på Adelsö. Sveriges vikingatida kungar residerade även fortsättningsvis på Adelsö?

Självklart vet ”Expertenheten” att det bara finns några få korn av sanning i deras påståenden. Varför väljer de då att så oförblommerat föra fram den numera ökända tesen om den Svenske Kungen i Sveriges första stad Birka? Vem har givit dessa ”experter” detta tvivelaktiga uppdrag?

På samma webbsida beskrivs Expertenhetens historiska forskningsprojekt ”Det medeltida Sverige” . Man har hittills publicerat 13 skrifter: 8 om Uppland, 3 om Småland och ett vardera om Öland och Gästrikland. Förutom de 4 nämnda landskapen finns också Södermanland representerat i expertteamet av tre medarbetare. Är denna fördelning av intresset för det medeltida Sverige en ren tillfällighet? Väster- och Östergötland är för RAÄ som så många gånger förr terra incognito.

Håkan Ericson, Mjölby