SVT storsatsar på Historien om Sverige

Historien om Sverige

SVT inleder just nu arbetet med sin största historiesatsning någonsin. I centrum står en tio timmar lång dokumentärserie – från istid till närtid om skeenden och personer som påverkar våra liv än i dag. Historien om Sverige vänder sig till hela familjen och den kommer ha premiär hösten 2023 och inspelningarna startar hösten 2021.

Historien om Sverige ska handla om vår historia – från storslagna framgångar till djupaste förfall. Vilka skeenden ser vi spår av än i dag? Vad var det egentligen som formade oss? Vare sig man själv upplevt en del av den svenska historien eller anlänt helt nyligen till Sverige så är det här en spännande berättelse att ta del av, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT.

Projektet kommer vara i kontakt med ett drygt hundratal av Sveriges främsta historiker och arkeologer som kommer utgöra programseriens kunskapsbas. Serien ska vara tillgänglig på SVT Play under lång tid så att den kan användas som inspiration för både unga och äldre som vill veta mer om Sveriges historia. Tanken är också att söka samarbeten med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner.

(2021-04-22)