Timmeravverkning i en jämtländsk socken 1850–1906
Avhandlingen Timmeravverkningstiden genomlyser hur ett nytt sätt att använda, hantera och omsätta skogen i Norrland ingick i den allomfattande förändring som under 1800-talets senare hälft transformerade Sverige från jordbruksland till industrination. Det var ångan och stålets era, men också timmeravverkningstiden; en period av storskalig dimensionsavverkning av de gamla skogarnas timmerdepåer med följdverkningar för det fysiska landskapet, tänkandets terränger och samhällets strukturer.
Med avstamp i Joseph A. Schumpeters teori om skapande förstörelse behandlar Anna Stjernströms studie ur ett endogent och diakroniskt perspektiv hur nya kombinationer av befintliga resurser och praktiker över tid skapar nya strukturer i en aldrig upphörande process av samhällelig ombildning. Föreliggande djupstudie av handeln med sågtimmer, avverkningsrätter och fastigheter i en jämtländsk socken cirka 1850–1906 klarlägger hur ett industriellt resursbruk av skog, jord och vatten realiserades i exemplet Hammerdal och vilka implikationer det hade för liv och försörjning i lokalsamhället.
Ur perspektivet av den norrländska landsbygdens omvandling låter arbetet samtidigt åskådliggöra den multiplicerande process av skapande förstörelse som i kraft av den moderna epokens tidsrumsliga betingelser låg bakom framväxten av en ny samhällsstruktur.
Anna Stjernström:
Timmeravverkningstiden. Skapande förstörelse i en jämtländsk socken ca 1850–1906
Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap, Mittuniversitetet
Disputation: 17 oktober 2024