Tusen år gamla silvermynt hittade på Gotland
På en tomt vid Lummelunda på Gotland gjordes en otrolig upptäckt i början av september. Efter att en grävmaskinist flyttat på en sten kunde han till sin förvåning se silvermynt på marken. När länsstyrelsen kom till platsen för en första bedömning kunde det konstateras att stenen gömde en depå med silvermynt från järnåldern.
Tillsammans med arkeologer har länsstyrelsen nu undersökt platsen och hittat omkring hundra silvermynt. Mynten ska undersökas och tidsbestämmas, men redan nu kan man säga att mynten rest långt för att hamna på Gotland.
– Vi kan se att det finns arabisk text på mynten. De som lagt mynten här har förmodligen varit på resande fot, säger arkeologen Christian Hoffmann till Länsstyrelsen i Gotlands län.
Överlag bedöms mynten vara i gott skick. Ett flertal mynt var helt intakta medan andra var brutna.
– De delade mynten är inte trasiga. Förr utgjordes nämligen värdet i vikt. Ibland handlade man med halva eller till och med en kvarts mynt. Vid den här fyndplatsen kan vi se flera olika varianter, säger Hoffmann.
Arkeologerna kunde även se spår av stolpar som troligen tillhört en enklare byggnad. För att få bättre kunskap om när huset byggts togs prover som nu ska analyseras.
– Vi kan tidsbestämma fynden med hjälp av organiskt material. Jag har därför samlat in ben- och träbitar som förhoppningsvis kan berätta mer om när huset stod här och vad det användes till, berättar arkeologen Dan Carlsson.
Nena Gyhlenius äger marken där fyndet gjordes och hon tycker att det är spännande att platsen bär på en lång historia.
– Det känns helt fantastiskt att få vara med om något sådant här. Det går knappt att förstå att det hela tiden har legat tusen år gamla mynt på vår tomt. Det är jättehäftigt, säger Gyhlenius.
Det har hittats många silverskatter på Gotland genom åren, men detta är den första silvermyntsdepån som hittats sedan 2020. Utgrävningen av silvermyntsdepån tog två dagar. Nu är samtliga mynt upptagna och grävarbetet vid fastigheten kan fortsätta som planerat. Mynten kommer att skickas på rengöring och vidare undersökning. Därefter bestämmer Riksantikvarieämbetet till vilket museum som mynten ska skickas till.
(2024-09-11)
Se även Tusenårig silverskatt hittad på Gotland (2020-10-02)