Sveriges Museers generalsekreterare blir ny kulturminister

Jeanette Gustafsdotter. Foto: Sveriges Museer

Foto: Sveriges Museer

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för intresseorganisation Sveriges Museer, blir kulturminister i den nya socialdemokratiska enpartiregeringen. Det meddelande statsminister Magdalena Anderssons när hon i dag på förmiddagen läste upp sin regeringsförklaring och presenterade nya ministrar.

Gustafsdotter är jurist med specialisering inom medie- och immaterialrätt samt journalist. Hon har varit generalsekreterare för Sveriges Museer sedan 2020 och har tidigare varit VD för branschorganisationen TU – Medier i Sverige och har tidigare varit vice VD/kommunikationschef på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.

Hon har haft flertalet styrelseuppdrag, till exempel för Fryshuset och Gustavsbergs konsthall och varit expert i fyra departementsutredningar, bland annat Mediegrundlagskommittén, samt i pågående tryck- och yttrandefrihetskommittén.

– Jeanette Gustafsdotter har gjort ett fantastiskt jobb på Sveriges Museer. Hennes förmåga att kommunicera och nå ut har skapat trygghet bland medlemmarna i en orolig tid. Med kloka uttalanden och så många medlemsbesök som pandemin tillåtit har hon givit medlemmarna kunskap och förmåga att hantera pandemin, säger Niklas Cserhalmi, ordförande för Sveriges Museer.

– Det är ett klokt val att utse Jeanette Gustafsdotter som ny kulturminister. Hon har gedigna kunskaper både inom mediasektorn och kulturarvssektorn. Hon är dessutom en engagerad och stark röst för yttrandefriheten. Länsmuseerna välkomnar henne till sitt nya uppdrag, säger Jonas Hellberg, ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

Jeanette Gustafsdotter efterträder miljöpartisten Amanda Lind som statsråd och chef för kulturdepartementet.

– En fri och oberoende kultursektor är grundläggande för varje framgångsrikt demokratiskt samhälle, sa Magdalena Andersson i riksdagen.

Idrottsfrågorna flyttas från kulturdepartementet till justitiedepartementet.

(2021-11-30)

Se även Jeanette Gustafsdotter ny generalsekreterare för Sveriges Museer (2019-11-05)