Två nya historiska poddar

Den här veckan är det premiär för två nya poddar om historia: Cliopodden och Historia Nu. Bakom Cliopodden står bokklubben Clio och sajten Historievärlden, och Historia Nu drivs av förlaget Historiska Media.

I varje avsnitt av Cliopodden samtalar historikern och författaren Bo Eriksson med en historiker- eller författarkollega.

– Det finns ett omättligt intresse för historia som vi vill ta vara på. För den som vill hänga med i de historiska trenderna och fördjupa sina kunskaper är Cliopodden ett givet val, säger Eriksson.

– För oss på Bokklubben Clio var det ett naturligt steg att ta. Fokus i programmet är ju historia och böcker, och Clio har i över 30 år vaskat fram guldkornen i historieutgivningen, säger Annika Törnquist, ansvarig för bokklubben.

I Historia Nu sänds varje vecka nya samtal om historiska händelser och personer samt aktuell forskning. Programledare är Urban Lindstedt, historiekunnig journalist som även driver podden eHandelstrender.

– Det är oerhört stimulerande att jobba med Historia Nu. Nu får jag kombinera min erfarenhet från podcastproduktion med ett starkt intresse för historia, säger Urban Lindstedt.

– Vår ambition är att göra historien levande för lyssnarna och att förmedla aktuell forskning. Vi är övertygade om att vi med det här formatet når en ny och allt större publik med intresse för historia, berättar Erik Osvalds, förlagschef på Historiska Media.

I första avsnittet av Cliopodden samtalar Bo Eriksson med professorn i idéhistoria Svante Nordin, aktuell med boken Hitlers München, om hur staden München såg födelsen av den nationalsocialistiska rörelsen på 1920-talet. I avsnitt två berättar ekonomhistorikern Lars Magnusson om återkommande finanskrascher i historien.

Historia Nu öppnar med en intervju med vetenskapsjournalisten Kristina Ekero Eriksson som berättar om Gamla Uppsala. Därefter väntar samtal med bland andra Magnus Västerbro om pestens år 1710 samt Åke Jönsson om fotbollens historia.

Lyssna till Cliopodden och Historia Nu.

(2018-05-16)