Upp-lev! Tid, tankar och ting i Uppland

Upplandsmuseet
Ny permanent utställning

Den 30 november 2024 presenterade Upplandmuseet en ny basutställning – den största utställningen någonsin på museet. Upp-lev! skildrar tidens gång från stenåldern till våra dagar genom över 1 300 föremål och enskilda personers berättelser och livsöden.

Utställningen tar besökarna med på en resa genom historien, där platsen Uppland växer fram som en levande och mångfacetterad region. Den ska vara museets flaggskepp och ”en tillgång för alla som vill lära känna sin historia”.

– I utställningen kan besökaren se sådant som gör Uppland till Uppland. Här finns något för alla, vare sig du bor i Uppsala län eller är här på besök, säger länsmuseichef Stefan Lundblad.

De personer som skildras i utställningen är både kända och okända. Deras historia levandegörs med riktiga föremål och filmer i utställningen. Alla har de gemensamt att de representerar skeenden med betydelse för Upplands historia.

– Besökarna får ta del av ögonvittnesskildringar från till exempel en soldathustru under det blodiga långfredagslaget 1520, rösträttskämpen Ellen Hagen på 1920-talet och nyckelharpsbyggaren och riksspelmannen Erik Sahlström, säger Emeli Holmström, utställningsproducent på Upplandsmuseet.

Upplandsmuseet visar över 1 000 föremål ur sina samlingar, från arkeologiska stenåldersfynd till en punkjacka från 1990-talet. Både konst till bruksföremål. Olof Rudbecks fältapotek, insamlingsbössan för sårade soldater efter kriget i Finland, en flickas livkjol från 1700-talet är några exempel.

– Det känns fantastiskt att få lyfta fram så många både unika och vardagliga föremål ur våra samlingar. Här finns saker att upptäcka vid många besök, säger Berit Schütz samlingschef på Upplandsmuseet.

Det är i huvudsak Upplandsmuseets egen samling och ämnesexpertis som utställningen bygger på, men en samverkan med andra har gjort utställningen ännu mer omfattande. Föremål har lånats in från bland annat Historiska museet, Sjöhistoriska museet, Järnvägsmuseet och Gustavianum.