Den 10 augusti 1628 seglade Vasa, Gustav II Adolfs nya flaggskepp, ut på sin första resa. Hon kastade loss nedanför slottet Tre Kronor. Målet var Vaxholms fästning. Sedan skulle hon vidare till Danzig eller Stralsund för att förstärka den svenska flottan.

Men i höjd med Beckholmen kom en stark vindby. Vasa krängde. De undre kanonportarna var öppna och sjön vällde in. Det färgsprakande skeppet sjönk efter bara 1 500 meters färd.

Vasa kom att vila på Strömmens botten i 333 år. Vraket återfanns 1956 av Anders Franzén, marintekniker och forskare. Den 24 april 1961 såg hon åter ljuset över den stad hon lämnat för så länge sedan. Bärgningsarbetet hade pågått under flera år. När skeppet stack upp över vattenytan var ett stort pressuppbåd på plats.

Mängder med föremål hittades på Vasa och på botten runt omkring. Idag är Vasamuseet Nordens mest välbesökta museum, med över en miljon besökare varje år.

Vasa – historien om ett skepp utkommer till 50-årsjubileet av bärgningen. Boken berättar om varför och hur Vasa byggdes, om förlisningen och förhöret efteråt och om det dramatiska bärgningsarbetet. Men även om Sverige och världen i början av 1600-talet. Den är illustrerad med historiska bilder, fotografier på föremål och detaljer på Vasa samt från bärgningen. Dessutom innehåller boken ett tiotal faksimil som ger en unik inblick i den spännande historien samt en dvd-film om bärgningen och en fribiljett till Vasamuseet.

Författarna är alla experter på Vasa och arbetar på museet. Huvudredaktör är Vasamuseets chef Marika Hedin. Boken ges ut samtidigt på svenska och engelska.

Marika Hedin (red):
Vasa – historien om ett skepp
Bonnier Fakta
Utkom 2011