Vikingaföremål tillbaka i Sverige efter världsturné

Den så kallade ”Skånehammaren” från vikingatid. Foto: Ola Myrin/Statens historiska museer

Den så kallade ”Skånehammaren” från vikingatid. Foto: Ola Myrin/Statens historiska museer

Nu är 450 vikingaföremål som varit på världsturné i sju år tillbaka på Historiska museet i Stockholm. Ett av föremålen som packas upp är ett silverhänge i form av en torshammare, den berömda så kallade ”Skånehammaren”. Den kommer att ingå i museets nya vikingautställning som öppnar nästa år. Utställningen blir en av världens största, med fler än tusen originalföremål.

– Hänget är spektakulärt med ett rovfågelsansikte som kröner hammaren och sannolikt är det ett av de mest ikoniska vikingaföremål som finns, säger Gunnar Andersson, 1:e antikvarie och arkeolog på Statens historiska museer. Det är också ett av de mest kopierade. Kopior av Skånehammaren finns att köpa i många museibutiker världen över, liksom i turistaffärer i Gamla stan i Stockholm.

Mer än 1,4 miljoner besökare i tre världsdelar har sett föremålen som nu är tillbaka i Sverige. De har ingått i en vikingautställning som producerats i ett samarbete mellan Historiska museet samt MuseumsPartner och Studio-exhibit i Österrike.

Just nu pågår arbetet med nya ”Vikingar” så den utställningshallen är tillfälligt stängd för ombyggnation. Utställningen, som öppnar nästa år, presenterar vikingarnas värld och vår bild av den – en bild som har förändrats genom de senaste årens arkeologiska upptäckter och forskning. Här levandegörs vikingatidens människor med hjälp av unika föremål, nya berättelser och interaktiva stationer.

(2019-06-17)