Visby ringmur rensas från växtlighet

Visby ringmur. Foto: Gotlands Museum

Visby ringmur. Foto: Gotlands Museum

I dagarna inleder Gotlands Museum det omfattande arbetet med att ta ner murgröna och annan grönska från Visby ringmur. Lars Kellström, fastighetschef på Gotlands Museum kommer att leda arbetet.

– Det är ett stort jobb och vi kommer att börja i Almedalen och fortsätta norrut så långt vi hinner i år. Vi hoppas nå ända till Norderport, men eftersom det är mycket växtlighet på sträckan kan det komma att ta längre tid än beräknat, säger han.

Arbetet kommer att utföras av museets tekniker, delvis från skylift.

– Under många år har jag fått påstötningar från folk som tycker det är tråkigt att muren alltmer döljs av grönskan. Därför är det extra roligt att kunna ta itu med problemet nu, menar Ulrika Mebus, antikvarie på Gotlands Museum med ringmuren som speciellt uppdrag.

Röjningen görs i samråd med Riksantikvarieämbetet som förvaltar muren och med Region Gotland som är murägare och sköter vallgravarna och marken omkring. Pengarna som bekostar röjningen kommer från Rädda ringmuren-kampanjen, och de gör verkligen stor nytta eftersom den yppiga grönskan binder fukt till murverket och gör att det på sikt kan ta skada. Tack vare alla som genom året bidragit till kampanjen får muren nu nödvändigt underhåll.

(2016-10-29)