Köpingsvik på Öland har sedan flera århundraden uppmärksammats för sina fornlämningar. Man har förundrats över gravanläggningar och de många skattfynden och senare har en mängd fynd från både grav- och boplatsundersökningar tillkommit. De har inte bara varit från den vikingatida-tidigmedeltida handels- och hantverksplatsen – Köpingsvik har visat sig vara ett både mångfacetterat och komplext fornlämningsområde, där alla tidsåldrar från stenålder till medeltid finns representerade.

Köpingsvik är den plats på Öland där flest arkeologiska undersökningar har ägt rum om man räknar yta, antal grävningar och över tidsrymd. Åren 1969-1984 utförde Riksantikvarieämbetet cirka 90 undersökningar i Köpingsvik. Ett antal av dem, de största, blev inte avrapporterade. År 1984 övertogs utgrävnings-verksamheten av Kalmar läns museum och även vid museet fanns ett antal undersökningar som inte hade rapporterats.

Genom Köpingsvik på Öland – 30 undersökningar 1970-1994 redovisas nu resultaten från de stora arkeologiska utgrävningarna i Köpingsvik på 1970-, 1980- och 1990-talen. Det är en s.k. sammanslagningsrapport, den första i sitt slag som redovisar äldre undersökningar och är gjord av en landsortsinstitution. Tidigare är det bara Riksantikvarieämbetet som har skrivit några rapporter av denna typ (de kan också kallas temarapporter). I dessa slår man ihop ett antal undersökningar, skriver en gemensam inledning och tar upp valda specifika problem – allt för att det ska bli rationellt, ge en överblick samt leda vidare till fortsatt forskning.

Köpingsviksrapporten är alltså ett pilotprojekt. Här ryms både Riksantikvarieämbetets och Kalmar läns museums undersökningar i en och samma publikation. I den 28-sidiga sammanfattningen har i princip hänsyn tagits till 175 års undersökningsresultat – från så lång tid finns det arkeologiska rapporter från Köpingsvik. Som bilaga finns en omfattande litteraturförteckning som tar upp det mesta som är skrivet om Köpingsvik inom olika ämnesområden med anknytning till arkeologi.

Köpingsvik på Öland – 30 undersökningar 1970-1994 är skriven av Hella Schulze, Kalmar läns museum. Bidrag har lämnats av Helmer Gustavson, Riksantikvarieämbetet, som avslöjar texten på de ovanligt många runblecken som har hittats i Köping, Hakon Hjelmqvist, Lund, vars artikel om fröer har tagits med, samt av Mats Blohmé, Kalmar läns museum, som skriver om undersökningen på Solberga 4:6.

Hella Schulze:
Köpingsvik på Öland – 30 undersökningar 1970-1994
Kalmar läns museum
270 sidor, häftad, illustrerad.
Utkom i juni 2004.