Alfons Åberg-original donerade till Nordiska Akvarellmuseet

Gunilla Bergström, originalbild från boken Hurra för pappa Åberg, 1993

Gunilla Bergström, originalbild från boken Hurra för pappa Åberg, 1993

En av Sveriges främsta bilderboksskapare, Gunilla Bergström, har donerat sina originalböcker om Alfons Åberg till Nordiska Akvarellmuseet. Endast ett fåtal av böckerna förblir i familjens ägo och dessa deponeras på museet. Donationen omfattar 17 originalböcker som därmed blir en del av museets konstsamling. Det var en gåva av Gunilla Bergström då hon fortfarande var i livet. Bergström gick bort den 23 augusti 2021.

Bera Nordal, museichef på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn, är både rörd och tacksam över det förtroende som Gunilla Bergström visade med donationen. De båda hade ett nära samarbete under utställningen Jag ska banne mig rita själen, som visades på Nordiska Akvarellmuseet 2018. Fokus låg på den otroliga berättarkraften i Gunilla Bergströms bildvärld.

– Vårt syfte var att visa hennes storhet som konstnär. Det var mycket viktigt för Gunilla att hennes bildspråk fick den uppmärksamhet det förtjänade. Denna gåva är den största i museets historia. Gunilla Bergströms generositet mot museet berör oss djupt och det är med stor ödmjukhet som vi tar på oss detta ansvar, säger Bera Nordal.

Gunilla Bergström var en av Sveriges främsta bilderboksskapare. Hennes Alfons Åberg har blivit en del av vår konst- och litteraturhistoria, inpräntad i vårt minne sedan barnsben. ”Med personlig färgpalett, exakt linjeföring och skicklig komposition formade Gunilla Bergström trovärdiga miljöer, där hennes gestalter befinner sig mitt i en tillvaro som så många av oss känner igen. Frågorna som ställs är existentiella och gäller alla åldrar. Utanförskap. Rädslor. Utsatthet. Kamratskapets olika sidor. Familjelivets oväntade komplikationer. Det inre snarare än det yttre. I sitt suggestiva bildspråk fångade Gunilla Bergström det magiska i det vardagliga, samt det stora i det lilla. Hennes bildvärld tilltalar barnen utan att de vuxna lämnas utanför. Den roar, oroar och träffar rakt in i hjärtat hos var och en”, skriver museet.

Våren 2022 kommer Nordiska Akvarellmuseet att visa en utställning med originalböckerna om Alfons Åberg. Det blir en hyllning till Gunilla Bergströms ovärderliga konstinsats som bilderboksskapare.

(2021-09-28)