Under Nobelveckan inleds en fyraårig renovering som ska återställa Björkborn – Alfred Nobels sista svenska hem – till en 1890-talsherrgård. Det var tack vare att Nobel hade ett hem i Sverige som hans testamente godkändes och Nobelprisen blev ett faktum.
Alfred Nobel bodde på Björkborns herrgård mellan åren 1894-1896. Han avsåg att bo på gården under sina vistelser i Karlskoga. Innan han flyttade in lät han sin brorson Hjalmar Nobel sköta renoveringen av herrgården. Huset målades om invändigt och fick nya moderna tapeter. Ett badrum installerades liksom elektrisk belysning, vilket var mycket dyrt på 1800-talet. Sedan Alfred Nobel bodde på Björkborn har gården agerat bostad till en rad olika disponenter och därmed också fått ett spretigt utseende och saknar således en konsekvent stil. Nu är det äntligen dags att påbörja arbetet med att återställa herrgården.
– Syftet med restaureringen av Nobelmuseet är att förstärka upplevelsen för besökarna och skapa en känsla av autencitet. Det ska kännas som Alfred Nobels hem och andas sekelskifte. Tanken är att Alfred Nobel själv skulle känna sig hemma på gården om han klev in här idag, säger Hans Johansson, intendent och konstnärlig chef på Nobelmuseet i Karlskoga, och fortsätter:
– Redan på 1990-talet påbörjades en ambitiös restaurering som nu kan göras klart.
Nobelmuseet i Karlskoga drivs av stiftelsen Alfred Nobels Björkborn där AkzoNobel är en av grundarna. AkzoNobels kommunikationschef Maria Fiskerud sitter med i styrelsen som representant.
– Alfred Nobels liv är en viktig del av AkzoNobels historia och därför är vi engagerade i museet och restaureringen. Vi känner oss fortfarande inspirerade av Alfred och om han levde idag skulle han säkert vara drivande i vårt arbete att ta fram hållbara innovationer, säger Maria Fiskerud, kommunikationschef på AkzoNobel.
Arbetet förväntas pågå under 3-4 år och museet kommer att ha en fortsatt aktiv verksamhet under tiden med bokade visningar, konferenser, möten och middagar. Förutom herrgården så kommer även Laboratoriet och science centret Fiffiga huset att målas och tapetseras. För att hitta likadana tapeter och färg som när Alfred Nobel bodde i huset har man bland annat använt sig av arkiv- och litteraturstudier.
– Det finns en del dokumentation från Alfred Nobels tid på Björkborn som vi har använt oss av i arbetet med att välja tapeter och färg. Bland annat har vi tittat på målningar och fotografier samt tagit del av tapetprover från hans tid på gården, säger Hans Johansson.