Allmänna barnhusets historia under 400 år

Stiftelsen Allmänna Barnhuset har under 400 år varit en central aktör inom svensk barnavård – en institution som genom­gått omvälvande förändringar i takt med samhällsutvecklingen. I denna antologi, med forskare och författare från olika områden, utforskas barnhusets utveckling från 1600-talet fram till modern tid.

Boken ger en mångfacetterad bild av hur synen på barn och deras behov har förändrats över århund­radena. Genom att analysera barnhusets roll i olika välfärdsregimer, barns skiftande levnadsvillkor samt debatter om huruvida barnhuset var en angelägenhet för Stockholms stad eller staten. Boken sätter barnhusets verksamhet i ett internationellt per­spektiv och jämför hur liknande institutioner fungerade i Europa från medeltiden fram till 1900-talet. Vidare behandlas barnhusets ekonomi, de incitament som skapades för att engagera fosterföräldrar och ammor, samt hur den svenska pediatriken utvecklades i och kring barnhuset.

Allmänna barnhusets verksamhet nådde ut i stora delar av landet och har efterlämnat ett rikt kulturarv i våra arkiv. Genom personliga berättelser från barnhusbarnen och analyser av barnavårdens reformer illustreras hur organisationen både anpassat sig till och bidragit till sam­hällsutvecklingen.

För första gången görs ett försök till en helhetsbild av både Stiftelsen Allmänna Barnhuset och barnhusbarnens historia. Insatserna för de barn som föräldrar och anhöriga inte kunnat, velat eller fått ta hand om har skiftat över tid, men barnhuset har alltid varit en aktör i detta arbete.

Johanna Sköld & Malin Arvidsson (redaktörer):
För barnens bästa eller samhällets nytta? Allmänna barnhusets historia under 400 år
Stiftelsen Allmänna Barnhuset/Stockholmia förlag
Utkom 2025