Andraplats i Kunskapspriset för Svensk Historia

Det blev en andraplats för Nättidningen Svensk Historia i Kunskapsprisets kategori Näringsliv. Segrade gjorde KF Medias ”Levande böcker”. Priset på en kvarts miljon kronor delades ut av Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg vid Kunskapsgalan i Stockholm stadshus i torsdags.

– Att ha valts ut bland 700 nominerade till Kunskapspriset är mycket hedrande och det är ett erkännande som jag sätter stort värde på, kommenterar nättidningens redaktör Peter Kristensson.

– Kunskapen om vår historia är inte statisk utan utvecklas ständigt. Det forskas, grävs och skrivs allt mer och denna nya kunskap vill Nättidningen Svensk Historia förmedla till sina läsare. Att Nationalencyklopedin anser att tidningen hör till ”dem som i Sverige som på ett nytt, annorlunda eller lustfyllt sätt lyckas stimulera andra att söka kunskap” visar att satsningen är rätt, säger Kristensson.

Peter Kristensson, redaktör för Nättidningen Svensk Historia

Peter Kristensson, redaktör för Nättidningen Svensk Historia

Finalister i kategorin Näringsliv var Levande Böcker, Svensk Historia och Sörmlandsbanken. Segrande Levande böcker är PAN Vision AB:s varumärke för utgivning av multimedieprogram för barn och ungdomar, och ingår i den av Kooperativa förbundet ägda KF Media-koncernen.

Sammanlagt femton finalister hade valts ut bland de 700 inkomna nomineringarna. Vinnare i de övriga kategorierna var Teknikens Hus i Luleå, Infomedica, SeniorNet Sweden och Fredrik Lindström/Värsta språket.

Kunskapspriset om 1,25 miljoner kronor årligen avser att ”uppmuntra kunskapstörst och stimulera dem som i Sverige på ett nytt, annorlunda eller lustfyllt sätt lyckas stimulera andra att söka kunskap”. Priset instiftades förra året av Nationalencyklopedin. I juryn satt bl.a. Nationalencyklopedins chefredaktör Arne Ekman, Carl-Henric Svanberg, den tidigare utbildningsministern Bengt Göransson och rektorn vid Handelshögskolan i Stockholm, Leif Lindmark.

(2003-08-30)