Årets arbetsmyra finns i Loos Koboltgruva

Bo Nilsson tar emot priset

Bo Nilsson tar emot priset ”Årets Arbetsmyra” av Arbetets museums vänförenings ordförande Li Teske.

Varje år delar Arbetets museums vänförening ut priset ”Årets Arbetsmyra” för att uppmärksamma en enskild person av alla de eldsjälar som genom sina insatser för arbetslivsmuseerna bidrar till ett rikt kulturliv och bevarande av vårt kulturarv. I år gick utmärkelsen till Bo Nilsson vid Loos Koboltgruva i Hälsingland.

Bo Nilsson har haft en relation till gruvan ända sedan barnsben. Där lekte han och kastade sten i de övergivna och vattenfyllda gruvhålen. År 1989 började Bo och några vänner att prata om att tömma dem. Sedan dess har tusentals besökare fått uppleva den orörda gruvmiljön. Gruvan har återigen blivit viktig för bygden, nu som besöksmål. Bo har hela tiden varit drivande i utvecklingen. Under åren har han varit och är fortfarande bl.a. vaktmästare, guide, rörmokare, elektriker, receptionist och även kassör i föreningen. Själv fick han inte lära sig om gruvan i skolan, men nu har Bo och museet sett till att det lokala kulturarvet används i undervisningen. Barnen får bland annat lära sig att grundämnet nickel upptäcktes här första gången. De som går i högstadiet är dessutom guider i gruvan under sommaren. Nästa år ska ett nytt schakt öppnas för besökare.

Förutom äran består priset ”Årets Arbetsmyra” av ett diplom och 5 000 kronor. I år var det femte året priset delades ut, och gjordes under ArbetSams årliga Museidagar som hölls i Falu Koppargruva den 21-22 april.

(2017-05-02)