Återblickar

Göteborgs stadsmuseum
14 april 2024 – 5 januari 2025 

Spektaklet mot kärnkraft, Avenyn 1977. Ur Hjörnearkivet, Göteborgs stadsmuseum

”Spektaklet mot kärnkraft” på Avenyn år 1977. Ur Hjörnearkivet, Göteborgs stadsmuseum

Fotoutställningen Återblickar bjuder på nostalgi, överraskningar och historiska tillbakablickar på Göteborg. Bilderna kommer från Hjörnearkivet, som omfattar omkring 10 miljoner pressbilder från 1900-talet till i dag.

– Vi har zoomat in på sex betydelsefulla platser i staden som engagerar göteborgarna och undersöker hur de har förändrats historiskt – och vågar utlova både igenkänning och överraskningar, säger utställningsproducenten Caroline Mårtensson.

I utställningen visas omkring hundra fotografier från Avenyn, Delsjöområdet, Liseberg, Nordstan, Brunnsparken och Slottsskogen. Bilderna skildrar historiska ögonblick, minnesvärda händelser och göteborgarnas vardag och fritid. Här ges bland annat historiska perspektiv på välbekanta platser som Delsjöområdet, som tidigare fungerat som både flyktingläger, soptipp och skidbacke – och dagens Nordstan som ett både ökänt och omtyckt område, med en historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Publiken får även stifta bekantskap med Göteborgsprofiler från förr, såsom kioskägaren ”Ester i Brunnsparken”. Andra personer som dyker upp är gatumusikanten Lasse Kronér och kapten Bertilsson i Delsjökärr.

Återblickar är den första utställningen på Stadsmuseet som lyfter bilder ur Hjörnearkivet, som donerades till museet och göteborgarna från Göteborgs-Posten under stadens 400-årsjubileum. Bilderna kommer främst från Göteborgs-Postens eget arkiv, men innehåller också material från bland annat Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och Göteborgs-Tidningen.

– Något som slagit oss under arbetets gång är vilka fantastiska bilder vi har och vilken guldgruva Hjörnearkivet är. Det är en outtömlig källa till berättelsen om Göteborg och speglar både stora och små vardagshändelser, säger museichefen Carina Sjöholm.