Historia har sedan antiken närt förhoppningar om att det ska gå att lära av det förflutna, att en bättre människa och framtid ska kunna byggas på historiska lärdomar. De platser som påminner och konkret visar på den förflutna verkligheten skapar en länk mellan dåtid och nu, och bjuder till handlande för en ljusare framtid.

I Platser för en bättre värld visar fyra forskare på hur denna kraft i förbindelsen mellan materiellt, platsanknutet kulturarv och historiska berättelser lever starkt idag. Stater, regioner och skolor hyser förhoppningar av skilda slag.

Skolbarn i hela västvärlden reser till Auschwitz för att lära sig att ondskan inte får upprepas – men kanske lär de sig mer om vuxenblivandets villkor? Hembygdsföreningarna blickar nostalgiskt bakåt mot en enklare och genuinare dåtid, men slåss också för "småfolkets" och glesbygdens värden för framtiden. Allt större delar av industrisamhället förvandlas i rask takt till ruiner – men kanske kan det omvandlas till stolthet och en resurs för en ny framtid? Detta och många fler perspektiv på värdeskapande historiebruk finns med i denna bok.

Medverkande i antologin är Peter Aronsson och Anna Eskilsson från Linköpings universitet, Kyrre Kverndokk från Universitetet i Oslo och Cecilia Trenter, Växjö universitet.

Peter Aronsson (red):
Platser för en bättre värld. Auschwitz, Ruhr och röda stugor
Nordic Academic Press
Utkom 2009