Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt

Barbro Hörberg

I en tid när scenen dominerades av manliga trubadurer och textförfattare klev Barbro Hörberg in och förnyade musiklyriken med sina säregna låtar om vanliga kvinnor och deras längtan. Genom att ständigt ifrågasätta outtalade regler, både inom musiken och inom det egna privatlivet, kämpade hon för en värld som är mer öppen, nyfiken och modig.

Här får vi följa den unga Barbro på hennes resa ut i efterkrigstidens Europa där hon som tonåring upptäcker musikens betydelse, och vidare genom livet som hårt slitande artist. Hon hann ge ut fem egna LP-skivor och samarbeta med många av våra mest folkkära artister och författare, som Lill-Babs, Georg Riedel, Lars Forssell, Beppe Wolgers och Povel Ramel innan hon gick bort 1976 endast 43 år gammal.

Barbro Hörberg — med ögon känsliga för grönt är den första biografin om en av våra största textförfattare och artister. ”Men det är också en berättelse om skapande och dödsrädsla, och att aldrig sluta sträva efter att göra världen till en bättre plats.”

Alexandra Sundqvist är kulturjournalist och har skrivit om musik, litteratur, serier och film i dagspress och magasin sedan 2004 för bland andra DN, Expressen och Sonic.

Alexandra Sundqvist:
Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt. En biografi
Ordfront
Utkom 2017