Bernadotteporträtt från två sekel

Kungliga slottet
30 april – 5 oktober 2008

Den 30 april öppnade sommarens utställning på Kungliga slottet – Bernadotteporträtt från två sekel. I Rikssalen visas ett 30-tal porträtt av sju generationers medlemmar av Bernadotteätten — från Karl XIV Johan och hans drottning Désirée till vårt nuvarande kungapar.

Porträtten i Bernadottegalleriet har hängt på samma vis sedan 1950-talet, med endast några smärre justeringar. Nu ska galleriet renoveras och då ges möjligheten att upptäcka Bernadotte-porträtten på nytt sätt tack vare en helt ny hängning i Rikssalen, slottets förnämsta rum.

Porträtt av Karl XIV Johan målat av François Gérard 1811

Porträtt av Karl XIV Johan målat av François Gérard 1811.
Foto: Alexis Daflos, Kungl. Husgerådskammaren.

Utställningen, som invigdes av kung Carl XVI Gustaf den omfattar samtliga större porträtt från galleriet och Drabantsalen. Det är endast ett porträtt som visar en person som ännu inte fått kunglig rang. Det är Désirée Clary, som helt ovetande om sin framtid som drottning av Sverige, blev målad av François Gérard, en av de mest framgångsrika konstnärerna under Napoleoneran. Exempel på andra tavlor är Oscar Björcks helfigursporträtt av kronprinsessan Margareta, Isaac Grünewalds porträtt av prinsessan Ingrid och den amerikanske konstnären Nelson Shanks tavlor av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Prinsessan Ingrid målad av Isaac Grünewald 1932

Prinsessan Ingrid målad av Isaac Grünewald 1932.
Foto: Alexis Daflos, Kungl. Husgerådskammaren.

Utställningsansvariga är Ursula Sjöberg och Kerstin Hagsgård, båda från Kungliga Husgerådskammaren. De har också skrivit texterna i boken Bernadotteporträtt från två sekel.