Böcker

Raoul Wallenbergs golgatavandring

Raoul Wallenbergs golgatavandring

Författaren och överlevaren Georg Sesslers öde vävs samman med Raoul Wallenbergs. Samtidigt som läsaren får följa familjens kamp för överlevnad fram till befrielsen, ges en detaljerad skildring av Wallenbergs månader i Budapest.

Fornborgarnas tid

Fornborgarnas tid

Fornborgarnas tid handlar om en tidigare relativt okänd tidsperiod i den nordiska fornhistorien. Den tydligaste resten från den tiden är de fornborgar som finns spridda i stort antal över Norden. Den första boken i en serie med tre delar söker svar på varför fornborgarna byggts.

Ferdinand Boberg – arkitekten, konstnären, människan

Ferdinand Boberg – arkitekten, konstnären, människan

Boken skildrar Ferdinand Bobergs rika bidrag till arkitektur, design av möbler och konstföremål, etsning och akvarell. Den fördjupar bilden av den ovanliga personen, uppvuxen i Norbergs gruvsamhälle och gift med konstnären Anna Boberg.

Ekumeniska mötet i Stockholm 1925

Ekumeniska mötet i Stockholm 1925

Det ekumeniska mötet i Stockholm 1925 är en historisk milstolpe som har haft avgörande betydelse för kyrklig samverkan och fredsarbete. Mötet samlade en för sin tid unik bredd av representanter för världens kyrkor och markerade en vändpunkt i kyrkornas syn på kristen enhet och samverkan.

Svenska Akademiens direktörstal

Svenska Akademiens direktörstal

Svenska Akademien har sedan instiftandet 1786 haft en direktör som är ordförande vid mötena. Högtidssammankomsten i december öppnas med ett tal av direktören och i denna antologi har 18 av dem samlats, alltifrån Johan Olof Wallins från 1827 till Ellen Mattsons från 2022.

Kvinnliga trädgårdsarkitekter i Sverige

Kvinnliga trädgårdsarkitekter i Sverige

De kvinnliga trädgårdsarkitekternas entré i en mansdominerad bransch vid 1900-talets början sammanfaller med det moderna Sveriges framväxt. Sjukhusparker, industrier och lekplatser skulle gestaltas, likaså uteplatser och gårdar vid förorternas hyreshus, radhus och villor. Många kvinnor kom att göra viktiga insatser i en yrkesroll som fick allt fastare kontur.

Svensk utrikespolitik under 200 år

Svensk utrikespolitik under 200 år

Våren 2022 beslutade Sverige att avsäga sig sin militära alliansfrihet och i stället söka medlemskap i Nato. Beslutet innebar ett epokskifte i svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Från neutralitet till Nato ger fördjupade kunskaper om den svenska utrikespolitikens utveckling från freden i Kiel 1814 till Sveriges medlemskap i Nato 2024.

Släktforska i Norge

Släktforska i Norge

Släktforskning i Norge har både likheter och olikheter i jämförelse med Sverige. Här finns noggrant förda kyrkböcker för släktforskaren att utgå ifrån, men någon motsvarighet till de svenska husförhörslängderna finns inte. Andra skillnader i administrationshistoria och språk kan också ställa till det för svenska släktforskare.

Spårvägstrafiken i Norrköping 2004–2024

Spårvägstrafiken i Norrköping 2004–2024

Sedan Norrköpings Spårvägar fyllde hundra år 2004 har upprustningen fortsatt med förbättringar i spårnätet, höjning av linjespänningen på kontaktledningen, utbyggnad av linjenätet och modernisering av verkstaden samt framför allt inköp av 22 nya spårvagnar.

Ett porträtt av syskonen Senta Zamore och Rudolf Värnlund

Ett porträtt av syskonen Senta Zamore och Rudolf Värnlund

I denna biografi skildras två syskon vars liv tog olika vägar efter att de separerats som barn i början av 1900-talet. Som fosterbarn i en välbeställd familj slapp Senta Zamore den fattigdom som präglade arbetarförfattaren Rudolf Värnlunds uppväxt. Men priset hon betalade var högt.

Norrköpings historia

Norrköpings historia

I Norrköping fanns slotten Norrköpingshus, Johannisborg och Ringstadholm. Där bodde Bellmans Ulla Winblad, Moa Martinson och en lång rad OS-guldmedaljörer. Där utsågs Karl IX till kung, där härjade pesten och där blomstrade vapenindustri och varv. Om detta och mycket mer handlar Staden vid Strömmen. Andra boken.

Stjärnsångartraditionen i Sverige och i Ukraina

Stjärnsångartraditionen i Sverige och i Ukraina

I Sverige vandrade för inte så länge sedan stjärngossar med följe runt bland gårdar i juletid. De uppförde ett sjungande skådespel som byggde på Bibelns berättelse om stjärntydarna som följer den ljusa stjärnan till Betlehem och finner Jesusbarnet. En liknande tradition återfinns i stora delar av Europa, bland annat i Ukraina.

Carl Gyllenstiernas fornsakssamling på Krapperup

Carl Gyllenstiernas fornsakssamling på Krapperup

Samlaren och friherren Carl Gyllenstiernas fornsakssamling på Krapperup i nordvästra Skåne är utgångspunkten för denna arkeologihistoriska och kulturhistoriska tillbakablick på hur samlandet lade grunden till vår kunskap om det förflutna och etablerandet av museer.

Svenska brigaden vid Tammerfors

Svenska brigaden vid Tammerfors

Under Finlands inbördeskrig 1918 kom hundratals svenskar att anmäla sig som frivilliga för att strida på den vita sidan. Majoriteten av dessa samlades i Svenska brigaden som utkämpade sin första strid i slaget vid Tammerfors. Här berättar brigadisterna själva om det brutala slaget genom brev, dagböcker och andra nedteckningar.

En adelsdam i kök och salong

En adelsdam i kök och salong

1800-talet var en tid av självhushållning då nästan allt gjordes från ax till limpa i hemmet. Vardagsmaten kunde kvinnorna laga utan recept, men när det skulle ordnas fest plockade man fram sin receptsamling. Med utgångspunkt i Betty Gyllensvärds bevarade receptsamling tecknas hennes liv i En adelsdam i kök och salong.

Juridik mot politik i det moderna Sverige 1940–2020

Juridik mot politik i det moderna Sverige 1940–2020

Har juridik och politik fått förändrade positioner i Sverige efter 1900-talets mitt? Socialdemokraterna regerade på en samhällsmodell som skapats av arbetarrörelsen, partiet och LO. Här visas på den ökade betydelsen av juridisk granskning, nya prövningar av mänskliga rättigheter och medlemskapet i EU och i Nato. Glidningarna i politiskt fokus har urholkat den tidigare samhällsformen.

Atlas över Sveriges bergslag

Atlas över Sveriges bergslag

Atlas över Sveriges bergslag – det största projektet någonsin inom industri- och bergshistoria i Sverige – är nu genomfört. Den systematiska inventeringen och registreringen av gruvor, hyttor och hamrar inleddes på 1980-talet och har genererat 23 historiska rapporter som sammanfattas i en avslutande bok.

Viktor Rydberg och hans tid

Viktor Rydberg och hans tid

I dag är det nog mest kring jul Viktor Rydbergs namn nämns, när ”Tomten” reciteras i radio eller ”Gläns över sjö och strand” hörs i skolor och kyrkor. Men i sin tid var Rydberg den mest framstående, och definitivt den mest lärde, svenska författaren.

En mirakelsamling från 1400-talets Stockholm

En mirakelsamling från 1400-talets Stockholm

År 1421 drabbades broder Gregorius vid Stockholms svartbrödrakloster av pesten. Han avgav ett heligt löfte att han, om han överlevde, skulle publicera de många berättelserna om mirakler som inträffat vid en skulpturgrupp klostret. Här ges handskriftens latinska text ut med svensk översättning.

Annonser

online casino utan svensk licens

Historiehemmet letar upp historiska kartor över din gård. Beställ Min gård här

Dagens datum

Den 23 januari 1734 stadfästes Sveriges Rikes Lag, som är grunden till dagens lagar i Sverige och Finland.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!