
Tjabo – en biografi
Carl XVI Gustaf är en kung med flera ansikten. Där någon ser en hårt arbetande exportgeneral, sen någon annan en privilegierad parasit. Åsa Linderborg har i biografin Tjabo skrivit om hans liv, såsom det framställts i analyser, nyheter, skvaller och allsköns offentlighet.

Allmänna barnhusets historia under 400 år
Stiftelsen Allmänna Barnhuset har under 400 år varit en central aktör inom svensk barnavård – en institution som genomgått omvälvande förändringar i takt med samhällsutvecklingen. I denna antologi, med forskare och författare från olika områden, utforskas barnhusets utveckling från 1600-talet fram till modern tid.

Erik Josephson – en svensk judisk arkitekt
Erik Josephson var ett känt namn under den svenska judiska guldålder som inföll vid förra sekelskiftet. Men han hamnade i otakt med tiden, när nationalromantiken bröt in under 1910-talet. Dessutom var Josephson jämfört med de i dag största namnen i arkitekturhistorien mer lyhörd för beställarens behov och ambitioner.

När Satans raseri svepte över Sverige
Häxor handlar om trolldomens historia, de svenska häxprocesserna i allmänhet och det stora oväsendet i synnerhet. I fiktiva fotografier ställs läsaren öga mot öga med offrens uppfordrande blickar och jämte de trollbindande bilderna löper faktaberättelsen om en av svensk historias största rättsskandaler.

Människan i växternas rike
Människan i växternas rike belyser hur sammanflätade vi människor är med naturen, hur vi hämtat livskraft, men också livsmedel i naturen och vilken roll växter, trädgård och natur spelat för oss genom tiderna, deras symbolik och myter. Boken rör sig genom århundraden och över kontinenter.

Kyrkoherde Margit Sahlin
Boken Margit Sahlin. Kyrka, kultur, dialog vill ge en vidare bild av den kvinna som kanske är mest känd som en av de tre först prästvigda kvinnorna i Svenska kyrkan, den första kvinnan som blev kyrkoherde och som grundare och ledare av S:ta Katharinastiftelsen.

Bruno Liljefors – en biografi
Bruno Liljefors ville bli bäst. I dag kunde han ha satsat på idrotten, men konsten passade honom lika bra. Efter genombrott i Paris, Berlin och Stockholm var han till slut världens främste djurmålare. En rastlös nomad, ständigt beredd att flytta från slott och kojor. Han mötte triumfer och katastrofer, enorma rikedomar och djup nöd.

Fröken Ceders hemlighet
Lilian Ceder häktades som en av huvudpersonerna i Enbomaffären, 1950-talets största spioneriprocess. Själv ansåg hon sig vara oskyldig, men enligt polis, åklagare och domstol medverkade hon till att viktiga svenska försvarshemligheter hamnade i Sovjet. ”Röda Lilian” är den enda svenska kvinna som i fredstid dömts för spioneribrott och hemligstämplarna kring fallet har nyligen hävts.

Pionjären och politikern Anna Lindhagen
Anna Lindhagen var en av sin tids mest engagerade och visionära kvinnor. Genom sitt arbete för kvinnlig rösträtt, fred och social rättvisa blev hon en förebild i kampen för ett mer jämlikt och medmänskligt samhälle. Lindhagen var också en pionjär inom koloniträdgårdsrörelsen och en drivande kraft i Skönhetsrådet.

ASEA:s svets- och maskinverkstäder i Västerås 1958–1983
Det stora industriområdet i Västerås norra delar står inför en förnyelse. För 65 år sedan stod området inför en liknande situation. ASEA planerade för en ny jätteverkstad där. Det skulle byggas gigantiska maskiner för produktion av elkraft där ingen var den andra lik. Framtidstron var enorm.

Tyger, kläder och kvinnors arbete under 200 år
Fabriken är historien om sex textil- och konfektionsföretag med ursprung i det anrika sidenväveriet K. A. Almgren. I centrum står kvinnorna som arbetade där liksom de sjalar och ordensband som de vävde och kapporna och klänningarna som de sydde.

Primadonnan Emilie Högqvist
Emilie Högqvist var en av de största stjärnorna i svensk teater under 1800-talet. Efter att i unga år mest uppmärksammats för sin skönhet blev hon efter hand alltmer hyllad och respekterad för sina rolltolkningar. Hennes privata affärer var ett ständigt skvallerämne och under flera år levde hon i en kärleksrelation med Sveriges kronprins.

Sällskapslivet i bourgeoisiens formering under 1800-talet
Den som vill komma upp sig och bli någon att räkna med i samhällseliten måste röra sig i rätt kretsar. Under 1800-talet skulle man delta i sällskapslivet helst flera dagar i veckan och i lämpliga miljöer. Grunden i det sociala samlivet var att göra visit hos bekanta, och inom bourgeoisien var detta så viktigt att det länge prioriterades framför familjeaktiviteter och arbetets flit.

Sven Hedin och hans tid
För ett drygt sekel sedan var äventyraren och upptäckaren Sven Hedin sin tids mest kände svensk i världen. I denna antologi beskriver några av Sveriges främsta Hedin-kännare hans livsverk som upptäckare, geograf, fotograf, författare och politisk aktör mot bakgrund av den historiska kontext som han verkade i.

En antologi om vardagens tryck
Knattefotbollens nyhetsbrev, postorderkataloger, all slags reklam, restaurangmenyer, årsredovisningar och filmaffischer är exempel på det som brukar kallas vardagstryck. Det utgör cirka 90 procent av allt som årligen trycks vid svenska tryckerier och det är trycksaker tänkta att leva en kort tid och därefter kastas bort – men som, om de sparas, utgör en viktig del av nationens minne.

Elsa Beskow från verklighet till fantasi
Den kända och älskade barnboksförfattaren och konstnären Elsa Beskow har fängslat många generationers barn med sina livfulla berättelser och lockande bilder. Boken Förtrollad vardag visar genom brev, skisser, foton och illustrationer hur hon använde inspiration från sitt eget liv i sitt skapande.

Heraldik i Riksarkivet
I denna arkivguide presenteras för första gången Riksarkivets heraldiska källor. Det handlar då om alltifrån medeltidens sigill och stormaktstidens många adelsvapen till vapen för kommuner och heraldik i reklamaffischer från modern tid. Man får också genom bevarade skisser en inblick i de forna riksheraldikernas arbete med att skapa nya vapen.

Den akademiske Tegnér
Esaias Tegnér brukar betraktas som en av 1800-talets främsta svenska poeter. I en ny antologi utforskar tolv forskare en mindre uppmärksammad del av hans verksamhet i fokus, nämligen den akademiska och texter förknippade med den.

Marie-Antoinette och Axel von Fersen
Den blivande franska drottningen Marie-Antoinette och den svenske greven Axel von Fersen träffades för första gången när de var arton år gamla. I Förbindelsen får vi följa dem från ungdomens rusiga fester till revolution, fångenskap, flykt och våldsam död – i ett av tidernas mest svindlande kärleksäventyr.

Begäret efter det förflutna
Boken undersöker hur det nya millenniets historievurm tar sig njutningsfulla uttryck i en tid när framtiden ter sig mörk bortom klimathot, krig och pandemier. Kanske handlar det ökande historieintresset bara om att med fantasins hjälp drömma sig bort en stund, eller så är det inte särskilt oskuldsfullt.