
Sveriges allianser genom 200 år
Sveriges anslutning till Nato var onekligen en omvälvande händelse. Ofta har det sagts att vi nu definitivt lämnat bakom oss en period på över 200 år av alliansfrihet, men det är inte helt korrekt. Sanningen är att Sverige vid ett flertal tillfällen, alltsedan Karl XIV Johans dagar, engagerat sig i allianser, även om de ofta varit kortvariga.

Gustaf Fröding som student
Gustaf Fröding studerade sju terminer i Uppsala i början av 1880-talet, men tog aldrig någon examen och klarade bara en enda tentamen. Istället ägnade han sig åt osedlighet och festande, finansierat av de arv han fick efter första läsåret. Dä kvetter ger nya perspektiv på en missförstådd och mytologiserad period i Frödings författarliv.

Kvinnorna runt Vasatronen
En bok om livet för några av de mest framträdande kvinnorna i och runt den svenska kungafamiljen. De var verksamma i en miljö där politik var en del av vardagen samtidigt som de ansvarade för stora hushåll och egendomar. Genom kvinnorna skildras intrigerna och uppgörelserna under Vasatiden, men också vänskap, kärlek och familjeliv.

Efterkrigstider
Efterkrigstider av Urban Lundberg är ett försök att fånga efterkristiden och rekordåren i hela dess fascinerande komplexitet och ge rättvisa åt dem som levde i skuggan av andra världskrigets brott mot mänskligheten. Den är andra delen i Ordfronts serie om modern historia som inleddes med Yvonne Hirdmans Mellankrigstider.

Kulturens årsbok 2025
Kulturens årsbok 2025 tar läsaren på en resa genom landsbygdens historia, där lantlivet står i centrum och landskapen berättar om förändring, längtan och utveckling. Den skånska landsbygden framträder här som en komplex plats – en bärande del av Sveriges modernisering, fylld av kontraster mellan tradition och förnyelse.

Eva Bonniers förläggarliv
År 1975 inledde Eva Bonnier sin yrkesbana i förlagsbranschen som barnboksredaktör. Knappa två decennier senare krossade hon ett glastak, som den första kvinnan i familjen Bonnier att bli förläggare på Albert Bonniers Förlag. I dag är hennes position som välrenommerad förläggare odiskutabel.

Arts & Crafts – idéer som formade världen
Arts & Crafts-rörelsen började som en motreaktion till industrialismen och de rådande stilidealen i Storbritannien vid 1800-talets mitt. Rörelsen nådde Sverige några årtionden senare och tog sig uttryck som ett romantiserande av det enkla livet, knutet till hemmet. En av rörelsens frontfigurer i Sverige är Carl Larsson, vars färgrika målningar är kända för att skildra vardagslivets enkelhet.

Verner von Heidenstams Övralid
Följ med till författaren, poeten och nobelpristagaren Verner von Heidenstams konstnärshem Övralid. Det var det här hemmet han längtade till i sina dikter och som han till sist ritade själv och placerade på en andlöst vacker plats vid sin barndoms sjö. Själv beskrev Heidenstam huset som en sammansmältning av en italiensk villa och en svensk herrgård.

Historiedidaktik och historieundervisning
Historiedidaktik är ett kunskapsområde för dem som ägnar sig åt att iscensätta eller studera möten med historia. Det kan handla om hur historia undervisas i skolan, men också om hur historia presenteras, förmedlas och används i bredare samhälleliga sammanhang. Det här är en bok om historia som ett ämne i skolan och om förmedling av historia.

Sveriges förste jude
Den driftige och färgstarke Aaron Isaac (1730–1816) är en av Sveriges märkligaste invandrare någonsin. När han 1775 fick Gustav III:s tillstånd att som förste jude bo permanent i Sverige, utan att behöva konvertera till kristendomen, lade han grunden till judiskt liv i landet.

Spelet om den rena läran 1560–1593
Andra hälften av 1500-talet var i Sverige en kyrkopolitiskt konfliktfylld tid. Dokumenten i dessa två volymer vill ge en representativ bild av de kontroverser som de ledde fram till Uppsala möte 1593 då det detta långdragna ”spel om den rena läran” avgjordes.

Politiska protester och aktivism från 1945 till idag
Sociala rörelser har spelat en viktig roll i många av de samhällsförändringar som präglat Sverige efter andra världskriget. Rörelserna har fört upp nya frågor på samhällets dagordning, ifrågasatt dominerande normer och formulerat nya framtidsvisioner långt innan de spridits bland befolkningen i stort.

Astrid Lindgren som författare, förläggare och filmskapare
Många studier om Astrid Lindgrens författarskap har publicerats genom åren, men med tanke på bredden, djupet och den påfallande multimediala ansatsen i skapandet, liksom Lindgrens olika verksamhetsområden över påtagligt lång tid, finns fortfarande mer att säga.

Det goda Malmö
Bakom Malmös rykte som industristad döljer sig en annan historia – en doftande, smakrik och ibland bortglömd värld av bagerier, bryggerier och chokladfabriker. I Det goda Malmö berättas om stadens livsmedelsindustrier och arbetsvillkoren i dem.

Nobelpristagaren Svante Arrhenius
Kemisten Svante Arrhenius var en av sin tids största vetenskapsmän och utsågs 1903 till Sveriges förste Nobelpristagare. Till hans bekantskapskrets räknades både Einstein, Curie, Pavlov och Bohr. Han var folkbildare, freds- och demokrativän och fick strida för sina idéer och ideal.

Den karolinska arméns desperata kamp 1708
År 1703 tog historien en ny vändning när tsar Peter I av Ryssland grundade Sankt Petersburg vid Nevamynningen. Samtidigt pågick blodiga strider över enorma landområden i nordöstra Europa, under det stora nordiska kriget. Mot Sankt Petersburg är berättelsen om Nevatåget 1708 och den karolinska arméns desperata angrepp på Sankt Petersburg i kampen om Finska viken.

Skådespelaren, tecknaren Axel Fredrik Cederholm och landskapet
Vid sekelskiftet 1800 genomgick Stockholms kulturliv en dramatisk förändring. I boken 1800 belyses denna omvälvande period genom Axel Fredrik Cederholms liv och karriär i hans dubbla roller – som yrkesverksam skådespelare och landskapsmålare med särskild inriktning på engelska parker.

Mordgåtan på Attarp 1845
Giftmorden på Attarps herrgård 1845 väckte stort uppseende. Många fascinerades av den mystik som omgav fallet. Trots en rekordlång rättegång och flera olika bekännelser förblev många frågor obesvarade. Med hjälp av rättsprotokoll, brev och annan dokumentation kastas här nytt ljus över en 180 år gammal gåta.

Tjabo – en biografi
Carl XVI Gustaf är en kung med flera ansikten. Där någon ser en hårt arbetande exportgeneral, sen någon annan en privilegierad parasit. Åsa Linderborg har i biografin Tjabo skrivit om hans liv, såsom det framställts i analyser, nyheter, skvaller och allsköns offentlighet.

Allmänna barnhusets historia under 400 år
Stiftelsen Allmänna Barnhuset har under 400 år varit en central aktör inom svensk barnavård – en institution som genomgått omvälvande förändringar i takt med samhällsutvecklingen. I denna antologi, med forskare och författare från olika områden, utforskas barnhusets utveckling från 1600-talet fram till modern tid.