Elsa och Natanael Beskows kärlekshistoria
När Elsa tog emot Natanael Beskows frieri var hon 19 år, höll på att utbilda sig till teckningslärare och drömde om en framtid som konstnär. Han var 28, gick på Konstakademin och pendlade mellan inre ljus och mörker. Äktenskapet blev livslångt, liksom kärleken och deras längtan till varandra.
Stockholmarnas hushållsekonomier under två kriser 1855–1880
I Den svarta boxen spåras kvinnors ekonomiska roll i Stockholms hushåll på 1800-talet genom tidigare oanvänt material. Kvinnors agerande som ekonomiska aktörer är fortfarande till stor del ett område man inte haft mycket kunskap om.
Sveriges första kvinnliga jurister
För 100 år sedan var mansdominansen inom juridiken total, och de kvinnor som ville göra karriär på den juridiska banan möttes av idel hinder. I dag är kvinnorna i majoritet på juristutbildningarna. I Besvärliga fruntimmer! får vi följa ett stort antal personöden från den tid då kvinnor fick kämpa sig fram på den juridiska banan.
I Beowulf spår
”Sagan om Beowulf är ingen saga. Kvädet är en berättelse som handlar om personer som funnits i verkligheten på Gotland under 400- och 500-talet”, skriver författarna till boken I Beowulf spår och placerar Beowulf på Gotland.
Vallkullor och butöser
De jämtländska butöserna och vallkullorna i Dalarna utförde tungt och ansvarsfullt, ibland ensamt och långtråkigt, arbete på fäbodarna under somrarna. De levde i Lort-Sverige och i ett samhälle med utpräglade könsroller.
Alfred Nobel i Paris
Efter år av sorger, motgångar och ekonomiska problem fick Alfred Nobel äntligen fart på affärerna. År 1873 kunde han flytta in i ett eget topprenoverat stadspalats i Paris. Alfred Nobel i Paris är historien om lyxlivet i världsstaden – hans hemliga kvinnoaffärer, bemärkta vänner och bekanta, de prestigefulla herrklubbarna, konsten på hans väggar.
Äktenskap, arbete och ansvar i svensk samhällsdebatt 1750–1830
Uttrycket ”att fästa sig vid staten” är en omskrivning för att ingå äktenskap: när en man gifte sig ansågs han också fästa sig vid staten och bli en kugge i ett större sammanhang. Äktenskapet sågs i slutet av 1700-talet som ett fundament för samhällsordningen. Men vad låg bakom den uppfattningen och hur diskuterades frågor om äktenskap?
Var är sejtens hem?
Sejtar är heliga föremål, vanligtvis stenar eller klippor med en ovanlig form, men det finns även sejtar av trä. Sejtar hör inte bara hemma i historieböckerna utan är också ett levande kulturarv bland många samer i dag. Det framkommer i intervjuboken Var är sejtens hem?.
Kvinnor bakom kameran 1848–1968
Kvinnor bakom kameran 1848–1968 är en bildbiografi om de kvinnliga yrkesfotografernas historia i Sverige. Det är berättelsen om hur fotograf tidigt blev ett kvinnoyrke och om hur kvinnor på bred front slog sig fram i samhället som entreprenörer med egna ateljéer.
Hästen och människan
Vid varje vändpunkt i människans historia har hästen funnits där – från civilisationernas uppkomst till den industriella revolutionen. Med hästens hjälp har människan sprängt det möjligas gränser, gjort oss både starkare och snabbare. Den tid då hästen var en självklar del av vardag och arbete ligger alldeles om hörnet. Och sedan dess har den fått nya roller.
Maria Cederschiöld – från guvernant till utrikeschef
Maria Cederschiöld har en viktig plats i presshistorien såväl som i kvinnorörelsens historia. Hon var en av Sveriges första studentskor, en av de första yrkesjournalisterna och tidigt verksam inom både den nationella och internationella kvinnorörelsen.
Flyget i norr
Flyget i Norrbotten lyfte med drakballong, Sundstedts landning 1913 och Flormans äventyr vid polcirkeln 1916. Ambulansflyg föddes, flygcirkus kraschade, försök att flyga malm gjordes. Luleå fick 1941 Flygbaskår F 21 och i dag flyger JAS 39 Gripen på Norrbottens flygflottilj F 21.
Historien om Norrland
Historien om Norrland är ett verk i två delar av Robin Olovsson från Historiepodden. Den första delen, Dimmans land, sträcker sig från istiden fram till hungeråren i mitten av 1800-talet.
En genetisk historia från Afrika till Skandinavien
Genom mänsklighetens historia har både kvinnor och män rört på sig runt jorden, men inte alltid på samma vis. Spåren syns i deras dna. Fäder tillägnas männens resa, från numera utdöda genuppsättningar i Afrika, via den rekonstruerade ”Adam” och vidare ut ur urhemmet tillsammans med den lilla grupp som de flesta människor utanför Afrika i dag härstammar från.
Svetsare och statsminister
Tio månader gammal kom Stefan Löfven som fosterbarn till Sunnersta i Ådalen. Femtiosex år senare klev han in på Rosenbad som statsminister. I koncentrerade nedslag får vi inblickar i Stefan Löfvens uppväxt, tiden som svetsare på Hägglunds, hans väg till engagemanget i facket och politiken.
Törngrens krukmakeri i Falkenberg
Törngrens krukmakeri har en särställning som Sveriges mest långlivade familjeföretag inom keramikområdet. Törngrens verkstad i Falkenberg var i drift 1789–2015 och gick i sju generationer vidare från far till son. Under lång tid utgjorde kakelugnar och enklare bruksgods för hemmet huvuddelen av produktionen, men senare kom det rikt dekorerade prydnadsgodset att bli verkstadens särmärke.
Hjältar, gudinnor och myter under 300 000 år
Arkeologen Jonathan Lindström följer upp boken Sveriges långa historia när han tar sig an det muntliga berättandets historia. Med hjälp av ny forskning rekonstruerar han människans berättarkultur under hundratusentals år.
Ryska agenter och svenska förrädare
Rysslands respekt för svensk säkerhet och militär styrka har aldrig varit särskilt stor. Redan under tsartiden var den ryska underrättelsetjänsten aktiv i Sverige, och man förbluffades över hur enkel inhämtningen var jämfört med i andra länder. I sin nya bok skildrar Wilhelm Agrell rysk underrättelseverksamhet i Sverige från början av 1900-talet till våra dagar – de ryska agenterna och de svenska förrädarna.
Tältprojektet
Tältprojektet var den stora teaterturné om den svenska arbetarrörelsens historia, som gick genom Sverige under sommaren 1977. Ett gigantiskt teaterkoncept, som blev möjligt genom gemensamma, solidariska insatser av ett gäng entusiastiska skådespelare, manusförfattare, musiker, filmare och aktivister.
Skogen i folktro, sägner och sagor
I årtusenden har skogen försett oss med nyttiga råvaror men också med starka upplevelser som har väckt förundran och ofta rädsla. Somligt har varit lätt att förklara, annat svårare. Vad botar frossan? Vem tog jägarens byte? Vad väntar bortom skogsbrynet? Den här boken handlar om skogen i svensk folklore.