
Sveriges förste jude
Den driftige och färgstarke Aaron Isaac (1730–1816) är en av Sveriges märkligaste invandrare någonsin. När han 1775 fick Gustav III:s tillstånd att som förste jude bo permanent i Sverige, utan att behöva konvertera till kristendomen, lade han grunden till judiskt liv i landet.

Spelet om den rena läran 1560–1593
Andra hälften av 1500-talet var i Sverige en kyrkopolitiskt konfliktfylld tid. Dokumenten i dessa två volymer vill ge en representativ bild av de kontroverser som de ledde fram till Uppsala möte 1593 då det detta långdragna ”spel om den rena läran” avgjordes.

Politiska protester och aktivism från 1945 till idag
Sociala rörelser har spelat en viktig roll i många av de samhällsförändringar som präglat Sverige efter andra världskriget. Rörelserna har fört upp nya frågor på samhällets dagordning, ifrågasatt dominerande normer och formulerat nya framtidsvisioner långt innan de spridits bland befolkningen i stort.

Astrid Lindgren som författare, förläggare och filmskapare
Många studier om Astrid Lindgrens författarskap har publicerats genom åren, men med tanke på bredden, djupet och den påfallande multimediala ansatsen i skapandet, liksom Lindgrens olika verksamhetsområden över påtagligt lång tid, finns fortfarande mer att säga.

Det goda Malmö
Bakom Malmös rykte som industristad döljer sig en annan historia – en doftande, smakrik och ibland bortglömd värld av bagerier, bryggerier och chokladfabriker. I Det goda Malmö berättas om stadens livsmedelsindustrier och arbetsvillkoren i dem.

Nobelpristagaren Svante Arrhenius
Kemisten Svante Arrhenius var en av sin tids största vetenskapsmän och utsågs 1903 till Sveriges förste Nobelpristagare. Till hans bekantskapskrets räknades både Einstein, Curie, Pavlov och Bohr. Han var folkbildare, freds- och demokrativän och fick strida för sina idéer och ideal.

Den karolinska arméns desperata kamp 1708
År 1703 tog historien en ny vändning när tsar Peter I av Ryssland grundade Sankt Petersburg vid Nevamynningen. Samtidigt pågick blodiga strider över enorma landområden i nordöstra Europa, under det stora nordiska kriget. Mot Sankt Petersburg är berättelsen om Nevatåget 1708 och den karolinska arméns desperata angrepp på Sankt Petersburg i kampen om Finska viken.

Skådespelaren, tecknaren Axel Fredrik Cederholm och landskapet
Vid sekelskiftet 1800 genomgick Stockholms kulturliv en dramatisk förändring. I boken 1800 belyses denna omvälvande period genom Axel Fredrik Cederholms liv och karriär i hans dubbla roller – som yrkesverksam skådespelare och landskapsmålare med särskild inriktning på engelska parker.

Mordgåtan på Attarp 1845
Giftmorden på Attarps herrgård 1845 väckte stort uppseende. Många fascinerades av den mystik som omgav fallet. Trots en rekordlång rättegång och flera olika bekännelser förblev många frågor obesvarade. Med hjälp av rättsprotokoll, brev och annan dokumentation kastas här nytt ljus över en 180 år gammal gåta.

Tjabo – en biografi
Carl XVI Gustaf är en kung med flera ansikten. Där någon ser en hårt arbetande exportgeneral, sen någon annan en privilegierad parasit. Åsa Linderborg har i biografin Tjabo skrivit om hans liv, såsom det framställts i analyser, nyheter, skvaller och allsköns offentlighet.

Allmänna barnhusets historia under 400 år
Stiftelsen Allmänna Barnhuset har under 400 år varit en central aktör inom svensk barnavård – en institution som genomgått omvälvande förändringar i takt med samhällsutvecklingen. I denna antologi, med forskare och författare från olika områden, utforskas barnhusets utveckling från 1600-talet fram till modern tid.

Erik Josephson – en svensk judisk arkitekt
Erik Josephson var ett känt namn under den svenska judiska guldålder som inföll vid förra sekelskiftet. Men han hamnade i otakt med tiden, när nationalromantiken bröt in under 1910-talet. Dessutom var Josephson jämfört med de i dag största namnen i arkitekturhistorien mer lyhörd för beställarens behov och ambitioner.

När Satans raseri svepte över Sverige
Häxor handlar om trolldomens historia, de svenska häxprocesserna i allmänhet och det stora oväsendet i synnerhet. I fiktiva fotografier ställs läsaren öga mot öga med offrens uppfordrande blickar och jämte de trollbindande bilderna löper faktaberättelsen om en av svensk historias största rättsskandaler.

Människan i växternas rike
Människan i växternas rike belyser hur sammanflätade vi människor är med naturen, hur vi hämtat livskraft, men också livsmedel i naturen och vilken roll växter, trädgård och natur spelat för oss genom tiderna, deras symbolik och myter. Boken rör sig genom århundraden och över kontinenter.

Kyrkoherde Margit Sahlin
Boken Margit Sahlin. Kyrka, kultur, dialog vill ge en vidare bild av den kvinna som kanske är mest känd som en av de tre först prästvigda kvinnorna i Svenska kyrkan, den första kvinnan som blev kyrkoherde och som grundare och ledare av S:ta Katharinastiftelsen.

Bruno Liljefors – en biografi
Bruno Liljefors ville bli bäst. I dag kunde han ha satsat på idrotten, men konsten passade honom lika bra. Efter genombrott i Paris, Berlin och Stockholm var han till slut världens främste djurmålare. En rastlös nomad, ständigt beredd att flytta från slott och kojor. Han mötte triumfer och katastrofer, enorma rikedomar och djup nöd.

Fröken Ceders hemlighet
Lilian Ceder häktades som en av huvudpersonerna i Enbomaffären, 1950-talets största spioneriprocess. Själv ansåg hon sig vara oskyldig, men enligt polis, åklagare och domstol medverkade hon till att viktiga svenska försvarshemligheter hamnade i Sovjet. ”Röda Lilian” är den enda svenska kvinna som i fredstid dömts för spioneribrott och hemligstämplarna kring fallet har nyligen hävts.

Pionjären och politikern Anna Lindhagen
Anna Lindhagen var en av sin tids mest engagerade och visionära kvinnor. Genom sitt arbete för kvinnlig rösträtt, fred och social rättvisa blev hon en förebild i kampen för ett mer jämlikt och medmänskligt samhälle. Lindhagen var också en pionjär inom koloniträdgårdsrörelsen och en drivande kraft i Skönhetsrådet.

ASEA:s svets- och maskinverkstäder i Västerås 1958–1983
Det stora industriområdet i Västerås norra delar står inför en förnyelse. För 65 år sedan stod området inför en liknande situation. ASEA planerade för en ny jätteverkstad där. Det skulle byggas gigantiska maskiner för produktion av elkraft där ingen var den andra lik. Framtidstron var enorm.

Tyger, kläder och kvinnors arbete under 200 år
Fabriken är historien om sex textil- och konfektionsföretag med ursprung i det anrika sidenväveriet K. A. Almgren. I centrum står kvinnorna som arbetade där liksom de sjalar och ordensband som de vävde och kapporna och klänningarna som de sydde.