Norrköpings historia
I Norrköping fanns slotten Norrköpingshus, Johannisborg och Ringstadholm. Där bodde Bellmans Ulla Winblad, Moa Martinson och en lång rad OS-guldmedaljörer. Där utsågs Karl IX till kung, där härjade pesten och där blomstrade vapenindustri och varv. Om detta och mycket mer handlar Staden vid Strömmen. Andra boken.
Stjärnsångartraditionen i Sverige och i Ukraina
I Sverige vandrade för inte så länge sedan stjärngossar med följe runt bland gårdar i juletid. De uppförde ett sjungande skådespel som byggde på Bibelns berättelse om stjärntydarna som följer den ljusa stjärnan till Betlehem och finner Jesusbarnet. En liknande tradition återfinns i stora delar av Europa, bland annat i Ukraina.
Carl Gyllenstiernas fornsakssamling på Krapperup
Samlaren och friherren Carl Gyllenstiernas fornsakssamling på Krapperup i nordvästra Skåne är utgångspunkten för denna arkeologihistoriska och kulturhistoriska tillbakablick på hur samlandet lade grunden till vår kunskap om det förflutna och etablerandet av museer.
Svenska brigaden vid Tammerfors
Under Finlands inbördeskrig 1918 kom hundratals svenskar att anmäla sig som frivilliga för att strida på den vita sidan. Majoriteten av dessa samlades i Svenska brigaden som utkämpade sin första strid i slaget vid Tammerfors. Här berättar brigadisterna själva om det brutala slaget genom brev, dagböcker och andra nedteckningar.
En adelsdam i kök och salong
1800-talet var en tid av självhushållning då nästan allt gjordes från ax till limpa i hemmet. Vardagsmaten kunde kvinnorna laga utan recept, men när det skulle ordnas fest plockade man fram sin receptsamling. Med utgångspunkt i Betty Gyllensvärds bevarade receptsamling tecknas hennes liv i En adelsdam i kök och salong.
Juridik mot politik i det moderna Sverige 1940–2020
Har juridik och politik fått förändrade positioner i Sverige efter 1900-talets mitt? Socialdemokraterna regerade på en samhällsmodell som skapats av arbetarrörelsen, partiet och LO. Här visas på den ökade betydelsen av juridisk granskning, nya prövningar av mänskliga rättigheter och medlemskapet i EU och i Nato. Glidningarna i politiskt fokus har urholkat den tidigare samhällsformen.
Atlas över Sveriges bergslag
Atlas över Sveriges bergslag – det största projektet någonsin inom industri- och bergshistoria i Sverige – är nu genomfört. Den systematiska inventeringen och registreringen av gruvor, hyttor och hamrar inleddes på 1980-talet och har genererat 23 historiska rapporter som sammanfattas i en avslutande bok.
Viktor Rydberg och hans tid
I dag är det nog mest kring jul Viktor Rydbergs namn nämns, när ”Tomten” reciteras i radio eller ”Gläns över sjö och strand” hörs i skolor och kyrkor. Men i sin tid var Rydberg den mest framstående, och definitivt den mest lärde, svenska författaren.
En mirakelsamling från 1400-talets Stockholm
År 1421 drabbades broder Gregorius vid Stockholms svartbrödrakloster av pesten. Han avgav ett heligt löfte att han, om han överlevde, skulle publicera de många berättelserna om mirakler som inträffat vid en skulpturgrupp klostret. Här ges handskriftens latinska text ut med svensk översättning.
Dåligt samvete – Sverige och andra världskriget
Dåligt samvete handlar om Sveriges historia under andra världskriget, men lika mycket om hur dess agerande har betraktats av efterföljande generationer. Först med tacksamhet, sedan med ett starkt moraliskt avståndstagande. Mauricio Rojas argumenterar för behovet av en mer nyanserad och empatisk syn på hur krigets svåra dilemman hanterades.
Dalarnas vikingatid
Hur och var levde vikingarna i Dalarna? Går det ens att tala om en vikingatid i den delen av landet? I den här skriften besvaras dessa frågor när vi följer de arkeologiska spåren efter de vikingatida människornas liv och död i Dalarna.
Göteborgs första botaniska trädgård
En prydlig örtagård, en förtjusande vinterträdgård handlar inte om Göteborgs botaniska trädgård. Istället utgör boken en påminnelse om att det fanns en botanisk trädgård i Göteborg före Göteborgs botaniska trädgård, ett förhållande som i dag är i det närmaste bortglömt.
Händelser ur Sveriges ohistoria
En gång i tiden var de gestalter och händelser som alla i Sverige kände till: Ane den gamle som offrade sina barn för att få evigt liv, Ingjald illråde som enade riket genom svek och våld, det väldiga slaget på Bråvallarna. Man läste om dem i skolan, konstnärer skildrade dem på monumentalmålningar och i skulpturer, författare skrev dikter, pjäser och romaner om dem.
Källor i Riksarkivet 1100–1520
Riksarkivets medeltidskällor består framför allt av brev på pergament och papper, kopieböcker, jordeböcker och räkenskaper. Av detta arkivmaterial är originalbreven på pergament – diplomen – den mest betydelsefulla källkategorin för vår kunskap om medeltidens samhällsliv.
Förlossningshem och barnpensionat 1900–1975
Under större delen av 1900-talet fanns i Sverige en marknad där barn föddes och togs om hand mot betalning. Vilka var entreprenörerna som drev dessa barnpensionat och förlossningshem? Vilka föräldrar riktade de sig till? Barnavård till salu handlar om den privata barnavård som existerade parallellt med att välfärdsstaten tog form
Individ och kollektivism i Sverige 1968–1988
Åren 1968–1988 förändrades de sociala mönster som präglat Sverige sedan generationer. Allt ifrågasattes i världens modernaste land. Nya uttrycksformer, nya friheter och nya sätt att leva utvecklades.
Ett Stockholm som aldrig byggdes
Ett Manhattan på Södermalm, en jättearena på Årstafältet, ett Vasamuseum under vattnet – historien är full av exempel på spännande byggnadsförslag som inte blivit verklighet. Karl Kadhammar berättar om byggplaner, drömmar och visioner som aldrig realiserades.
Svenska luftstridskrafter under kalla kriget
För första gången görs en utförlig presentation av de samlade svenska luftstridskrafterna under det kalla kriget. Hur skulle egentligen det svenska flygvapnet ha fungerat tillsammans med luftvärnet och andra delar av försvaret? Och hur stod vi oss egentligen i förhållande till omvärlden?
Bilder från Gustavsberg – ett brukssamhälle i folkhemmet
En fotografisk berättelse om Gustavsbergs Porslinsfabrik och samhället som växte fram kring industrin. Med drygt trehundra unika fotografier, hämtade från fabrikens omfattande fotoarkiv, skildras liv och arbete i Gustavsberg under guldåren från 1930- till 1970-talet.
Klosterliv
Under hundratals år har människor valt att leva i fattigdom, lydnad och celibat i klostergemenskaper eller som eremiter. Men hur och varför uppstod egentligen klosterlivet och hur har livet i klostren sett ut genom historien? Och innebär verkligen ett klosterliv att munkar, nunnor, bröder och systrar stått utanför världen?