British så in i Norden
Nordiska museet
29 mars 2019 –
Nordiska museet lyfter i den nya modeutställningen British så in i Norden fram hur Nordens mode, klädstil och livsstil är påverkad av Storbritanniens kreativa industri. Berättelsen sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden.
Cardigan, jumper och trenchcoat. Skotskrutigt och Doc Martenskängor. Blommiga tapeter, pyjamas och en kopp te. Fotboll, tennis och en skogspromenad i gummistövlar. Det här är delar av vardagen så vanliga att vi kanske inte längre tänker på varifrån de kommer. Med Brexit runt hörnet visar Nordiska museet hur århundraden av handelsförbindelser med Storbritannien har påverkat nordiskt mode och livsstil. Beröringspunkterna mellan Sverige och Storbritannien är många, och på åtskilliga sätt finns en samsyn.
– Nordisk design har historiskt influerats av stilar från såväl Japan som Frankrike, Tyskland och USA. Just Storbritanniens kulturella påverkan märks väldigt tydligt i vår vardag och utbrett över samhällsklasserna. Många har nog en cardigan, jumper, regnjacka eller pyjamas hemma, säger Helen Persson, curator för utställningen och chef för Nordiska museets Center för dräkt och mode.
Utställningen visar flerhundraåriga importerade lyxbroderier och ylletyger. Den tar upp material och mönster, brittiska frilufts- och sportstilar, gentlemannens herrkostym, subkulturer och vanliga vardagsplagg som vi plockat in i nordisk livsstil.
Den speglar också hur människor och designers i Norden tolkar och gör det brittiska ”på nordiska”. Till exempel hur stilbildare som Josef Frank och Karin och Carl Larsson färgades av Arts and Crafts-rörelsen, och hur ylle, Harris Tweed och Libertytyger både historiskt och idag importerats och använts i såväl folkliga plagg som modedesign.
British så in i Norden är baserad på Nordiska museets dräkt- och modesamling och ett fåtal inlån. Det äldsta föremålet i utställningen är från 1340-talet och det yngsta kommer ur en höst- och vinterkollektion för 2018. De flesta plagg ur museets samling har en berättelse om personen som bar dem knuten till sig.
Utställningen beräknas pågå under minst ett år.