Hazeliusmedaljer till Marakatt-Labba och Svanelid

Åsa Rehnberg, Gurbet Peker, Tobias Svanelid, Sebastian Selvén, Sara Håkansson, Sanne Houby-Nielsen, Anna-Karin Jobs Arnberg, Lotten Gustafsson Reinius och Ulla-Karin Warberg. Foto: Nordiska museet

Åsa Rehnberg, Gurbet Peker, Tobias Svanelid, Sebastian Selvén, Sara Håkansson, Sanne Houby-Nielsen, Anna-Karin Jobs Arnberg, Lotten Gustafsson Reinius och Ulla-Karin Warberg. Foto: Nordiska museet

I samband med Nordiska museets högtidsdag delade Nordiska museet i dag ut medaljer och stipendier. Den finaste, Hazeliusmedaljen i guld, tilldelades konstnären Britta Marakatt-Labba och historiejournalisten Tobias Svanelid fick medaljen i silver.

Britta Marakatt-Labba, textilkonstnärinna, målare och grafiker, tilldelades Hazeliusmedaljen i guld för sin hantverksskicklighet i tekniken fritt broderi och för berättelserna hon förmedlar genom sina broderier: de vardagsnära, de mytiska och de högaktuella. ”I över 40 år har Britta Marakatt-Labba använt sig av fritt broderi som uttrycksmedel för att gestalta samisk historia och kultur. Broderierna är väl förankrade i den långa traditionen av fritt broderi som går tillbaka till medeltiden och hennes arbeten kan också jämföras med de folkliga målade bonaderna där en bild kan berätta om en hel värld. Det fria broderiet är uttryck för berättelser som Nordiska museet värnat genom 150 år”, står det i motiveringen.

Hazeliusmedaljen delas ut till personer som ”har inlagt direkt förtjänst om museets verksamhet”. Medaljen präglades första gången 1893 och överlämnades i guld till Artur Hazelius, Nordiska museets grundare, i samband med hans 60-årsdag. Medaljerna finns numera i valörerna guld, silver och brons, i år delas Hazeliusmedaljen ut i guld och silver.

Journalisten Tobias Svanelid tilldelade Hazeliusmedaljen i silver, för sitt mer än 20-åriga värv som programledare, producent och redaktör för Vetenskapsradion Historia i P1. ”Med hjälp av de främsta experterna inom historia, arkeologi, antikens kultur och samhällsliv, idéhistoria, ekonomisk historia och etnologi har Tobias Svanelid på ett förtjänstfullt sätt förmedlat historiska kunskaper till en bred allmänhet.”

Ett resestipendium ur Stiftelsen Harald Hvarfners minnesfond 40 000 kronor tilldelades samlingsantikvariegruppen på Dalarnas museum för en studieresa till Røros i Norge för att studera handelsförbindelserna mellan Dalarna och Norge.

Gurbet Peker och Simon Halberg tilldelades stipendier på 14 000 kronor vardera ur Mats Rehnbergs minnesfond för unga folklivsforskare.

Den 24 oktober är Nordiska museets högtidsdag. Det var den 24 oktober 1873 som museets första utställning öppnade på Drottninggatan i Stockholm, innan huset på Djurgården stod klart 1907.

(2024-10-24)

Se även Medaljörer och stipendiater på Nordiska museets 150-årsdag (2023-12-06)