Östergötlands Arkivförbund ÖLFA har sedan 2005 inventerat gårds- och byarkiv samt kyrkornas kistor, så kallade sockenkistor eller kyrkkistor, på jakt efter enskilda arkiv. I samband med dessa inventeringar har också ett stort antal kistor och andra förvaringskärl dokumenterats, vilket har resulterat i en liten bildskrift om framför allt kistorna ute i byar och socknar. Inledningsvis berättas också om vilka olika typer av kistor, som funnits genom tiderna.
Den östgötska inventeringen av gårds- och byarkiv pågår och kommer att fortsätta flera år till. Under hösten 2008 har sextio byarkiv inventerats och finns redovisade i ÖLFA:s arkivdatabas. Vid inventeringen uppdagades flera fall där sockenkistorna i kyrkorna innehöll både enskilda och kommunala arkivhandlingar samt delar av kyrkoarkiven, varför en genomgång ansågs befogad. 113 kyrkor har inventerats och i en tredjedel påträffades arkivmaterial, som nu överförs till respektive lokalhistoriskt arkiv, kyrkoarkiv eller kommunarkiv.
"Det något visst med kistor. Det är ganska många människor som drömt om att finna en kista någonstans, fylld av skatter. Hur många har inte drömt om högsta vinsten i livet?. I denna lilla skrift kan ni få se bilder på vackra kistor i Östergötland, men sedan är det upp till er att drömma om vad som kan finnas i dem. Trevlig läsning!", skriver länsarkivarien i Östergötland Börje Evert Hjorth.
Den gamla kistan är nummer 14 i ÖLFA:S skriftserie.
Börje Evert Hjort:
Den gamla kistan. En liten skrift om by- och gårdskistor samt kyrkornas kistor, sockenkistan eller kyrkkistan
Östergötlands Arkivförbund
Utkom 2008