Dags för Historien om Sverige i SVT

Söndagen den 5 november är det premiär för SVT:s stora dokumentärserie Historien om Sverige. I tio timslånga avsnitt skildras Sveriges historia från istiden fram till våra dagar med hjälp av rekonstruktioner av historiska skeenden och personer.

Historien om Sverige är SVT:s största historiesatsning någonsin. Över 300 experter har hjälpt till att få fakta på plats och 100 av dem medverkar i serien. 1 500 statister är med i rekonstruktioner av historiska händelser. Patrick Bratt och Björn Wahren är producenter, skådespelaren Simon J. Berger är berättare och Oscarsbelönade Ludwig Göransson och medkompositören Per Gunnar Juliusson har komponerat ledmotivet.

– Jag har alltid varit en historienörd så för mig har det här varit ett otroligt tillfälle att komma nära den historia som har format våra liv och hela vårt samhälle. Min roll som berättare är att vara publikens guide genom historien och leda dem genom dramatiska eror och händelser som har format vårt land, säger Simon J. Berger.

Premiäravsnittet handlar om stenåldern, cirka 14500 f.Kr till 3700 f.Kr. ”Vilka var de första människorna? Hur levde de? När inlandsisen drar sig undan och klimatet blir varmare befolkas våra breddgrader. Med människorna kommer också ritualer, för att hedra människor och gudar och för att visa makt. När människor som kan bruka jorden dyker upp förändras allt.”

De första fem avsnitten sänds på söndagar under november och december och sträcker sig fram till år 1560. De återstående fem programmen börjar sändas den 14 januari 2024.

SVT samverkar med också med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet med målet att skapa ett brett intresse för historia.

– Vi hoppas att den här serien kan bidra till att skapa en historierörelse. Det känns fantastiskt att Sveriges museer, bibliotek, hembygdsföreningar och arkiv över hela landet på olika sätt kommer att lyfta Sveriges historia i samverkan med oss, säger producenten Björn Wahren.

Statens historiska museer är en av flera kulturinstitutioner som har varit med och bidragit med innehåll till programmen.

– Vårt arbete sammanfaller med SVT:s mål med serien, att nå brett och väcka intresse för historia. Hos oss får du lyssna på intressanta föreläsningar, träffa experter och se många av de föremål som visas i programmen, säger Magnus Hagberg, överintendent vid Statens historiska museer.

(2023-11-01)

Se även SVT satsar på svensk historia i år (2023-01-31)