I år firar Dalby församling i Skåne att det är 950 år sedan Heligkorskyrkan grundades. Murarna på platsen tillhör de äldsta kyrkolämningarna i Norden. Kyrkan och resterna av ett kloster är en unik miljö, jämförbar med anläggningen i Vadstena.

I mitten av 1000-talet genomförde kung Sven Estridsen en ny kyrkoorganisation i Danmark och då blev Dalby biskopssäte. Här uppförde kung Sven både ett palats och en katedral, där missionsbiskopen Egino från Tyskland installerades. När Egino efter endast några år förflyttades till Lund var Dalbys tid som biskopssäte förbi. I stället växte det fram ett augustinkloster som i sinom tid blev ett av Danmarks rikaste och mest ansedda kloster.

Palatsen revs redan under medeltiden och efter reformationen förföll både kyrkan och klostret. I dag står endast halva kyrkan och ett par klosterbyggnader kvar.

I jubileumsboken vill en rad experter återuppväcka intresset för platsen och för Dalbys betydelse under medeltiden. I text och bild skildras Dalby kyrkas spännande förflutna. Nya tolkningar av gamla arkeologiska fynd ger läsaren en bild av den tidigare så väldiga kyrkan, av kungens slott och av de människor som en gång bebott denna berömda plats.

Författare är Anders Blomstrand, tidigare kyrkoherde och kontraktsprost i Dalby, Stephan Borgehammar, professor i praktisk teologi vid Lunds universitet, Erik Cinthio, professor emeritus i medeltidsarkeologi vid Lunds universitet, Maria Cinthio, antikvarie, Anita Larsson, fil.kand och domkyrkoguide samt Lone Mogensen, författare och arkeolog.

Anita Larsson (red):
Dalby kyrka. Om en plats i historien
Historiska Media
Utkom i oktober 2010