I augusti 1693 anlände tre franska skulptörer, René Chauveau, Louis Delaporte och Joseph Jacquin, till Stockholm för att ta tjänst hos den svenske kungen, Karl XI, och utföra inredningarna i det nya slottet som var under uppförande. Skulptörerna hade kallats till Sverige av arkitekten Nicodemus Tessin d.y. med hjälp av dennes agent i Paris, diplomaten Daniel Cronström.

Hantverkarna hade varit verksamma i olika byggprojekt för den franske kungen, Ludvig XIV, i synnerhet inom ornamentbildhuggning. De kom snart att åtföljas av fler franska yrkesmän utrustade med olika specialkunskaper som saknades i Sverige, till exempel färdigheter i dekorationsmåleri, bronsgjutning, stuckarbete och guldsmide. Alla hade samma erfarenheter från det franska överintendentsämbetet, Bâtiments du Roi, och kännedom om den klassiska konsten, le bon goût. Totalt kom ett femtontal hantverkare till Sverige, ofta i sällskap av sina familjer.

När slottet brann i maj 1697 förstördes dock fransmännens arbetsinsatser och allt måste göras om. Gruppen utförde också en mängd andra konstnärliga arbeten för kungens och Tessins räkning. De kom att stanna i Sverige ett tiotal år.

Denna avhandling handlar om dessa franska hantverkare och de omständigheter som omgav deras verksamhet: yrkesrollerna, de organisatoriska och sociala sammanhangen och den kreativa arbetsprocessen. Undersökningen koncentreras till åren mellan 1693, då de första anlände till Sverige, och 1713, då den siste av de fast anställda i gruppen avled.

Frågor som styrt undersökningen har bland annat varit: Vilken var fransmännens bakgrund? Varför ville Tessin rekrytera just franska hantverkare och varför ville dessa i sin tur resa till Stockholm? Hur utfördes arbetena på slottet och vilka blev de bestående resultaten av fransmännens närvaro i Sverige?

Linda Hinners:
De fransöske handtwerkarne vid Stockholms slott 1693–1713. Yrkesroller, organisation, arbetsprocesser
Konstvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet
Disputation: 20 april 2012
Opponent: professor Jan von Bonsdorff, Konstvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet