Det nya landet – drömmen om Amerika

Utvandrarnas hus 
Ny permanent utställning

Den 30 oktober invigdes Sveriges nya emigrationsutställning Det nya landet – drömmen om Amerika på Utvandrarnas hus i Växjö.

Det nya landet ersätter den tidigare utställningen Drömmen om Amerika och erbjuder ett nytt innehåll i en helt ny förpackning. Nu skapar traditionella och nytänkande format nya möjligheter att berätta historien om de 1,3 miljoner svenskar som emigrerade till norra Amerika mellan åren 1830–1930.

I utställningen möter vi emigranterna från uppbrottet i Sverige, resan till Amerika och livet i det nya landet. Den visar många fascinerande föremål och berättar bland annat om de öden som Mina Andersson, Peter Erlandsson, familjen Nilsson, Vera Johnson och många fler emigranter mötte.

– Vi är väldigt stolta och glada över den här utställningen. Genom att lyfta fram vårt unika arkiv- och bildmaterial kombinerat med utställningens speciella formgivning har vi hittat nya vägar att komma närmre de människor som gjorde den långa och utmanande resan till det stora landet i väst, säger Lennart Johansson, VD för Kulturparken Småland.

Nästan en femtedel av den dåvarande svenska befolkningen valde att göra den långa och tidvis krävande resan över Atlanten för att skapa ett liv i det nya landet. Emigrationen är ofta redovisad i diagram och tabeller, men bakom dessa siffror finns levande och livfulla människoöden. Det var människor av kött och blod som valde att lämna sin hembygd, sin familj och sina släktingar.