Det sovjetiska hotet mot Sverige under det kalla kriget

Sveriges säkerhetspolitik och militära försvarskraft ("den väpnade neutraliteten") var en viktig faktor att räkna med för både väst- och östblocken under det kalla krigets epok. Sveriges över-befälhavare 1986-1994, general Bengt Gustafsson, ger i denna skrift sin syn och tolkning på utvecklingen av den sovjetiska hotbilden mot Sverige under det kalla kriget, insatt i det stor-strategiska sammanhanget. Han stödjer sig på en omfattande litteratur, initierade intervjuer och annat material av betydelse.

Den bild av utvecklingen av den sovjetiska militära strategin mot Sverige som framträder är delvis annorlunda än vi föreställde oss. Från Moskvas sikt var Sverige ett viktigt militärt problem som måste kunna hanteras i alla lägen. Sverige representerade i praktiken "halva frontlinjen" genom Europa under det kalla kriget mellan makt-blocken. Då varken det sovjetiska originalmaterialet eller NATO:s motsvarande material är tillgängligt idag, är Bengt Gustafssons skrift en viktig prestation, som visar att kunskapsläget trots de stängda arkiven ändå genom bearbetningar, oral history med mera kan fördjupas avsevärt.

Boken har utkommit inom ramen för projektet Försvaret och det kalla kriget i vilket Försvarshögskolan samverkar med Kungl Krigsvetenskapsakademin och Kungl Örlogsmannasällskapet i en forskningssatsning om det svenska försvarets utveckling under det kalla kriget.

Bengt Gustafsson:
Det sovjetiska hotet mot Sverige under det kalla kriget
Försvarshögskolan
Utkom 2007