Det svenska filmmanusets historia

Sedan slutet av 1800-talet har filmen berikat våra liv, men vilka är det egentligen som har legat bakom denna konstforms utveckling? Manusförfattarna har oftast arbetat i det tysta och hör till ett bortglömt kapitel i vårt svenska kulturarv.

I boken Det svenska filmmanusets historia lyfter Johanna Forsman och Kjell Sundstedt fram manus som har blivit internationella framgångar, som skapat rasande debatter och utvecklat berättartekniska innovationer – från stumfilmstidens filmkonst till 2000-talets strömmade serier. I historien finns skickliga men bortglömda yrkesmänniskor, skönlitterära författare som skrivit manus i hemlighet, regissörer som låtsats att inspelningarna var helt improviserade, manusslavar, tvärsäkra manusgurus, banbrytande barnfilmsförfattare och en hel del upphovsrättsliga tveksamheter.

Filmmanusen har både följt trenderna och skapat nya. Samhällsideal och ny teknik har ställt ständigt skiftande krav på filmens berättelser, och de män och kvinnor som skrivit dem. Det är en hundraårig historia som skapat mycket högtflygande drömmar, många olyckliga slut men även kritikerrosade och av publiken älskade filmer.

Johanna Forsman har 15 års erfarenhet av manusarbete för film, teater och litteratur. Kjell Sundstedt har under mer än 30 år skrivit för film, TV och teater. Han arbetar som lärare på bland annat Dramatiska Institutet i Stockholm. Forsman och Sundstedt har tidigare tillsammans porträtterat svenska kvinnliga manusförfattare ur den svenska filmhistorien i Women Screenwriters. An International Guide.

Johanna Forsman & Kjell Sundstedt:
Det svenska filmmanusets historia
Albert Bonniers Förlag
Utkom 2021