Dick Harrison skrev årets svenska fackbok

Augustpriset för Årets svenska fackbok har tilldelats Stora döden av Linköpingshistorikern Dick Harrison. Juryns motivering löd: ”En genomarbetad och gripande beskrivning av pesten i Europa. Allt ifrån dess ursprung och spridning till dess sociala och ekonomiska konsekvenser.”

– Det här är jätteroligt! Jag var nominerad förra året och led nederlag; att få revansch redan efter ett år är lite för bra för att vara sant. Det är som att sväva på vita moln av girig lycka. Vad prispengarna skall brukas till vet jag inte. Helst en resa. Jag anar vad CSN förmodligen vill att jag skall göra med pengarna, men det kan de glömma, säger Dick Harrison till Nättidningen Svensk Historia.

Svenska Förläggareföreningens tre Augustpriser på vardera 100 000 kronor har nu delats ut på Konserthuset i Stockholm i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Vinnarna utsågs efter en sluten omröstning bland 72 elektorer från hela landet bestående av bokhandlare, bibliotekarier, kritiker m.fl.

Förutom den prisbelönta Stora döden har Dick Harrison i höst även utkommit med Mannen från Barnsdale. Historien om Robin Hood och hans legend. Han har tidigare skrivit bl.a. Krigarnas och helgonens tid, I skuggan av Cathay och Skapelsens geografi.

Övriga nominerade i till årets Augustpris i fackboksklassen var Den oövervinnerlige av Peter Englund, Psykoser av Johan Cullberg, Musikens myter av Camilla Lundberg, Savannliv av Staffan Ulfstrand samt Liv och död i antikens Rom av Dominic Ingemark, Henrik Gerding och Martine Castoriano. Förra året gick Augustpriset till Jan Svartviks Engelska – öspråk, världsspråk, trendspråk.

(2000-12-04)