Dramadokumentär om Linné och hans apostlar

På annandag jul sänder Sveriges Television den första av fyra delar i dramadokumentären om Linné och hans apostlar. Drama varvas med dokumentära inslag i berättelsen om Carl von Linnés stora projekt – att med hjälp av sina resande apostlar skapa ordning i naturen. Huvudrollen spelas av Reine Brynolfsson och för regi svarar Jonas Cornell.

Carl von Linné, som spelas av Reine Brynolfsson, hade en makalös ambition – att alla världens djur och växter, till och med bergarter och mineraler; hela jordens natur skulle kartläggas och föras in i en gigantisk katalog, Linnés Systema naturae, där växterna delas in enligt hans nya sexualsystem.

Linné eldas både av en sällan skådad äregirighet och av övertygelsen om att detta är Guds vilja och av att själv ha avslöjat Guds skapelseplan. Till sin hjälp att uppfylla sin dröm har Linné sina lärjungar, hans apostlar.

Ett tjugotal unga män reser ut för att kartlägga inget mindre än hela Guds Skapelse. Nästan hälften kommer aldrig tillbaka. Linné använder sina unga resenärer som ambassadörer för sitt sätt att beskriva världen och syftet med resorna är dubbelt. Apostlarna skall hämta hem, kunskap men också sprida den. De ska hjälpa honom att besegra rivaler som vill ordna arterna på alternativa vis.

Dramadokumentären Linné och hans apostlar speglar ett äventyr som spänner över halva 1700-talet. I rollen som Linnés hustru ses Catherine Hansson och Linnés välgörare och drottning, Lovisa Ulrika, spelas av Erika Höghede. I övriga roller ses Johan Rabaeus, Sten Ljunggren, Anders Ahlbom, med flera.

Bakom idémanus och berättartext står Sverker Sörlin, idéhistoriker, författare, essäist och kritiker inom området vetenskap och natursyn.

(2004-12-23)