Drivmedel till bil

Om du köper en bil är det bra att veta att det finns flera olika typer av drivmedel. När du ska tanka är det viktigt att hålla koll på vad din bil drivs av och vilken pump du ska välja. Här går vi igenom de vanligaste.

Bensin

Bensin är ett fossilt bränsle baserat på olja och det vanligaste som en bil drivs av. Bensin förbränns i motorn varvid energi frigörs och driver hjulen framåt. Det finns normalt sett två olika typer av bensin på en mack: 95 oktan och 98 oktan. Förenklat kan man säga att oktan är ett mått på bränslets effektivitet, 95-oktan har också en viss mängd etanol inblandat. Om din bil är anpassad för 98 oktan ska du tanka det. Om inte kan du tanka antingen eller, men 95 oktan brukar vara billigare och är också något mera miljövänligt.

Etanol

Etanol är sprit, när det används som bränsle tillverkas det oftast av spannmål och blandas med en mindre mängd bensin. Normalt 15-25 % beroende på temperatur. På vintern blandas mer bensin in för att bilar inte ska ha svårt att starta. Det är möjligt att tillverka bilar som går på 100 % etanol, men reglerna i Sverige gör att man skulle få betala alkoholskatt för sådant bränsle vilket gör det oekonomiskt.

Diesel

Diesel produceras av råolja eller av vegetabiliska oljor som raps eller soja. En dieselbil drar ofta mindre per mil än en bensinbil, men dieseln är dyrare. En fördel med diesel är att det går att tillverka starkare motorer som drivs på diesel vilket görs att sådana oftast används i jordbruk och yrkestrafik.

Källa: https://artikelexpressen.se/olika-drivmedel-till-bil/