Vad är meningen med livet? Människan har i alla tider försökt finna en meningsfull plats i vardagen. Drivkrafter som vänskap, kärlek och heder; filosofier som stoicism och dygder som tålamod, klokhet eller sexuell ärbarhet kan vara stöttepelare i livets irrgångar.

I Förmoderna livshållningar beskriver historiker, idéhistoriker och religionsfilosofer hur den förenoderna människan orienterat sig i tillvaron och tänkt kring livets mening. Författarna belyser tankar om livet hos människor i förmodern tid, och hur de tog sig uttryck i existentiella, moraliska, etiska och politiska sammanhang.

Förmoderna livshållningar uppvisar en spännande blandning av föränderlighet och konstans i människans livshållningar. Somligt är välbekant och tillmäts fortfarande relevans, annat har omstöpts eller helt fallit i glömska. I alla tider har exempelvis kärlek och vänskap uppfattats som något väsentligt, även om betydelsen har ändrat karaktär över tiden.

Redaktörer är Marie Lindstedt Cronberg, forskare vid Historiska institutionen, Lunds universitet, och Catharina Stenqvist, professor i religionsfilosofi vid Lunds universitet.

Marie Lindstedt Cronberg & Catharina Stenqvist (red):
Förmoderna livshållningar. Dygder, värden och kunskapsvägar från antiken till upplysningen
Nordic Academic Press
Utkom i februari 2009