Ända sedan verksamhetsstarten 1813 har Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien mottagit handskrivna berättelser och förslag rörande olika aspekter av lanthushållningen i dess bredaste bemärkelse. En del av dessa skrifter kom att tryckas i akademiens egna publikationer, men de flesta har blivit kvar bland de inkomna handlingar som efterhand inordnats i akademiens arkiv. I denna bok lyfts nu detta rika material fram ur en hittills oftast anonym tillvaro i ett arkiv som – i likhet med andra arkiv – har förtecknats med avseende på materialslag och inte på enskilda skrifter.
Bokens huvudavsnitt är en förteckning över drygt 800 handskrifter, inklusive en del maskinskrivet material, av högst varierande innehåll och karaktär. Till det äldsta materialet hör ett flertal landshövdingeberättelser från 1700-talets senare del och 1800-talets början, vilka berättar om lanthushållningens tillstånd ute i de svenska länen under den aktuella perioden. Här finns även ett stort antal reseberättelser från lantbruksstipendiaters studieresor i Europa och Nordamerika under 1800-talets andra hälft och 1900-talets första decennier, liksom en mängd svar på tävlingsfrågor utställda av akademien.
I materialet återfinns även läromedel i form av handböcker, kompendier och föreläsningsanteckningar. Kronologiskt slutar förteckningen 1950 – en tid då mängden av handlingar som inkom till akademien började minska.
Boken inleds med en artikel om nyttan av förtecknandet av arkiv av Erik Norberg och om akademiens arkiv av Anders Perlinge. Dessa åtföljs av en genomgång av handskriftsmaterialet av Olof Kåhrström. Boken avslutas med ett appendix med en förteckning över kart- och planschmaterial i akademiens bibliotek.
Olof Kåhrström:
Ekonomiska skildringar ur Sveriges historia. Landshövdingeberättelser, läromedel, tävlingsskrifter, reseberättelser och andra skrifter i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens arkiv
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien
Utkom 2009