En biografi över Janne ”Loffe” Carlsson

Janne ”Loffe” Carlsson (1937–2017) var en av Sveriges mest folkkära artister. Hans filmer Repmånad och Göta kanal är fortfarande älskade komediklassiker. Men Janne var inte bara en folklig glädjespridare utan en sann allkonstnär. Han spelade olika ofta dramatiska filmroller, och under sin karriär arbetade han med de flesta stora skådespelarna: Kim Anderzon, Per Oscarsson, Allan Edwall, Eva Röse och många, många fler.

Janne komponerade också musik för teater och film, och som en av landets bästa trummisar spelade han i egna ­grupper som Hansson & Karlsson och Heta Linjen och med artister som Jimi Hendrix, Dexter Gordon, Lars Gullin och Pugh Rogefeldt. Han skapade bild- och skulpturkonst och drev under nästan tjugo år en prisad reklambyrå och var dessutom en inte oäven enduroförare.

I en serie intervjuer som skulle ha blivit hans memoarer berättade Janne öppenhjärtigt om sin karriär för författaren Mikael Jansson. Resultatet blev Hela svenska folkets Loffe. Han kommenterade succéerna och fiaskona, missbruksproblemen och glädje­ämnena och berättade om samarbeten med svenska och internationella artistkollegor jämte andra mer okända sidor av sitt liv.

Mikael Jansson är journalist, författare och musiker. Han har gett ut flera fackböcker, bland annat tre om det anrika svenska musikföretaget Hagström.

Mikael Jansson:
Hela svenska folkets Loffe. En biografi över Janne Carlsson
Bokfabriken
Utkom 2022