En handbok i arkivism

Vi lever i en unik tid — vi skapar, startar, driver, kämpar, anställer, organiserar oss, vårdar, verkar och lever som aldrig förr. Men vad kommer framtiden att minnas av allt vi gjort?

”Att kvinnorna saknas i den breda historieskrivningen vet vi. Men visste du att det kan se lika illa ut om hundra år – om vi inte gör något?”

Arkivism är en praktisk och inspirerande handbok i hur vi alla kan se till att kvinnor gör avtryck. Dels genom att hitta kvinnorna som döljer sig i våra arkiv, och dels genom att arkivera oss själva och andra.

”Tänk på kvinnorna i ditt liv: din kompis som är aktiv i en förening, din släkting som alltid skrivit dagbok eller på förebilden som brutit ny mark. Tänk på allt du själv gör. Sparas inget av detta är det snart ett minne blott – och minnen falnar snabbt.”

”Vad kan du göra för att lyfta in mamma, mormor eller mormorsmor i historien? Hur kan du själv bli historisk? Svaren finns i Arkivism: en handbok.”

Boken ges ut i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska och innehåller bidrag från Lina Thomsgård, Helene Larsson Pousette, Sara Martinsson, Mia Skott, Marie Steinrud, Lisa Qviberg, Lisa Ehlin, Lars Ilshammar, Anna Götlind, Fatima Bremmer, Ida Östenberg, Johanna Berg, Rafaela Stålbalk Klose, Karolina Ramqvist, Mats Hayen, Katarina Pirak Sikku, Kristina Lindström och Petra Bauer.

Lina Thomsgård & Helene Larsson Pousette (redaktörer):
Arkivism: En handbok. Hitta, spara och organisera för framtidens historieskrivning
Volante/Stockholms Kvinnohistoriska
Utkom 2021