En introduktion till kunskapshistoria
Kunskapshistoria är ett dynamiskt internationellt forskningsfält och i denna introduktion har författarna samlat centrala begrepp och perspektiv som är bärande inom dagens kunskapshistoria. Med fokus på en särskild sorts kunskapshistoria, kunskapens cirkulation i samhället, syftar boken till att ge en god introduktion till ämnet samtidigt som den pekar ut hur kunskapshistoria kan bedrivas.
Författarna visar vad som menas med kunskapshistoria, hur kunskapsteoretiker tänker kring kunskap, hur kunskapshistorisk forskning kan bedrivas, vilka nyckelbegrepp som finns inom fältet och vad detta konkret innebär för historisk forskning, nu och framöver.
Boken riktar sig till studenter och forskare i historia, och till dem som är intresserade av att förstå samhällen och människor i det förflutna på ett nytt sätt. Genom att sätta kunskap i fokus – inte politik, kultur, vetenskap eller idéer – så aktualiseras andra frågor, metoder, forskningsobjekt och källmaterial. Därmed kan vi få ny kunskap om det förflutna, men också verktyg för att förstå vår samtid.
David Larsson Heidenblad är docent i historia och biträdande föreståndare för Centrum för kunskapshistoria vid Lunds universitet. Hans forskning kretsar kring samtidshistoriska fenomen, som miljöfrågornas genombrott och aktiesparandets popularisering. Johan Östling är professor i historia, Wallenberg Academy Fellow och föreståndare för Centrum för kunskapshistoria vid Lunds universitet. Hans forskning är inriktad mot modern europeisk historia, i synnerhet universitetshistoria, humanioras historia och kunskapens plats i offentligheten.
David Larsson Heidenblad & Johan Östling:
Kunskapshistoria. En introduktion
Studentlitteratur
Utkom 2024