Sola i Karlstad

Uttrycket Sola i Karlstad är vida känt, men vad har det egentligen för ursprung? I den här boken berättas historien om Eva Lisa Holtz (1739–1818) som ska ha fått epitetet ”Solen i Karlstad” i kyrkboken. Enligt vissa uppgifter var hon en av Karlstads rikaste personer när hon dog, men frågan är vad som är sant.

I Sola i Karlstad presenteras tidigare okända omständigheter om Holtz liv och tillvaro, men huvudpersonen placeras också i en historisk kontext vilket gör boken intressant även i ett bredare perspektiv. Vi får följa med på en spännande resa till Karlstad under 1700-talet där vi bland annat bjuds på marknadsdagar, kvinnligt företagande och en historisk krogrunda.

I boken tar författaren också itu med myterna kring Sola. Fler personer än Holtz har nämligen kallats för Solen i Karlstad och här beskrivs den snirkliga väg som gjort att just hon i dag är ett säljande varumärke för en mellanstor svensk stad.

Anna Svensson är konst- och kulturvetare och kommunikatör i Karlstad. Hon har skrivit en rad artiklar och böcker om konst och kultur.

Anna Svensson:
Sola i Karlstad. Dåtid, nutid, sanning, myt
Votum Förlag
Utkom 2024