En mirakelsamling från 1400-talets Stockholm

År 1421 drabbades broder Gregorius vid Stockholms svartbrödrakloster av pesten. Han avgav ett heligt löfte att han, om han överlevde, skulle publicera de många mirakelberättelser han samlat in under sitt liv. Miraklerna hade inträffat i samband med en skulpturgrupp eller altarbild som fanns i svartbrödraklostret och som före­ställde Jesus nedtagning från korset, Helga lösen.

Gregorius tillfrisknade och offentliggjorde sin mirakelsamling, som med sina berättelser om människor och deras vardag är en unik källa till livet under den svenska medeltiden. Här berättas om ögon som faller ur sina hålor, om bölder, förruttnelse, krossade lemmar och hysteriska andar som botas och fördrivs genom mirakler.

Samlingen har överlevt i en handskrift i Linköpings stiftsbibliotek. Här ges handskriftens latinska text ut med svensk översättning, inledning och kommentarer av Alexander Andrée.

Alexander Andrée är klassiskt filolog, docent och gästprofessor i latin vid Stockholms universitet samt forskningsledare på Medeltidsmuseet.

Alexander Andrée:
Broder Gregorius mirakler. En mirakelsamling från 1400-talets Stockholm
Stockholmia förlag
Utkom 2024