Skånesägner

Upptäck Skåne med hjälp av spännande berättelser som för dig till trollberg och jättekast, galgbackar och platser med ond bråd död, grottor och skattgömmor, magiska träd och offerkällor, hemlighetsfulla sjöar och näckens åar. Du möter osaliga andar, grymma herremän, tjuvar och rövare, älskande par och fattiga torpare.

Människor har alltid skapat berättelser för att förstå sin tillvaro och finna svar på varför saker och ting händer. Berättelserna har spridits från mun till mun, från generation till generation. De mest spännande, roande, drastiska och tänkvärda har överlevt. Det är sådana berättelser du hittar i den här boken.

Samtidigt som du lär känna det skånska landskapet, lär du känna människors förhoppningar, drömmar och föreställningsvärld. Och inte minst vardagsslitet för inte alltför länge sen.

”Det här är en bok både för barn, ungdomar och vuxna. Tillsammans över generationsgränserna är det spännande att upptäcka platserna, som människor knutit berättelser till. Bokens kartor, vägbeskrivningar och gps-koordinater leder er till utflyktsmålet.”

Per Gustavsson är sagoberättare och har de senaste 30 åren rest land och rike runt och berättat sina historier. Han har skrivit ett 40-tal böcker för både barn och vuxna. Sven Persson är fotograf och har ställt ut sina bilder runt om i Sverige. Han har utgivit ett flertal böcker som skildrar det skånska landskapet.

Per Gustavsson (text) & Sven Persson (foto):
Skånesägner
Carlsson Bokförlag
Utkom 2021