Erika Åberg är Årets byggnadsvårdare

Erika Åberg. Foto: Lina Östling

Foto: Lina Östling

Byggnadsantikvarien och programledaren Erika Åberg får utmärkelsen Årets byggnadsvårdare. För sin mix av teori och praktik inom kulturhistoria får hon priset, som delas ut av Svenska Byggnadsvårdsföreningen. ”På ett smakfullt sätt gör hon byggnadsvård begripligt för många”, lyder en del av motiveringen.

– Jag känner mig hedrad och uppskattningen når rakt in i hjärtat. Jag beundrar arbetet som Svenska Byggnadsvårdsföreningen gör och blir smickrad av att få den ryggdunk som priset innebär, säger Erika Åberg.

Svenska Byggnadsvårdsföreningen delar ut priset Årets byggnadsvårdare varje år. Utmärkelsen går till en person som gjort en utmärkt insats för byggnadsvården i landet. Tidigare har priset gått till bland andra Ulla Skoog och Ingvar Oldsberg.

Erika Åberg sprider just nu sina byggnadsvårdskunskaper som programledare i det populära historie- och byggnadsvårdsprogrammet ”Det sitter i väggarna”. Förutom byggnadsvårdsexpert i TV är Erika dessutom skribent och föreläsare. Hon driver även Instagramkontot @erikashus där hon delar med sig av egna byggnadsvårdsprojekt till strax under 60 000 följare.

– Vi är glada och stolta över att ge Erika priset för Årets byggnadsvårdare. Hon har varit ett viktigt kugghjul i det maskineri som lett till ett ökande intresse för byggnadsvård de senaste åren, , säger Stephan Fickler, verksamhetsledare på Byggnadsvårdsföreningen.

Erika Åberg tror att byggnadsvården kommer att spela en viktig roll i framtidens byggande och hoppas att varsamhetsprinciperna kommer att följa med till den konventionella byggbranschen:

–Byggnadsvård är relevant på många olika sätt, men allra mest ur miljöperspektivet, att hushålla med resurserna. I framtiden hoppas jag att det istället för att riva, slänga och köpa nytt, blir självklart att restaurera, säger hon.

Prisutdelningen livesänds den 8 oktober på Byggnadsvårdsföreningens Facebooksida. Erika Åberg kommer då att hålla en föreläsning med byggnadsvårdstema.

(2020-10-05)