Ester Blenda!

Kalmar slott
31 mars – 6 november 2022

Ester Blenda Nordström var stjärnreporter, wallraffande piga, äventyrerska och resenär. Klädd i motorcykelkläder och med en pistol i handväskan bröt hon mot det tidiga 1900-talets normer om vad kvinnor förväntades göra. Hon skrev presshistoria, kämpade för kvinnlig rösträtt och var en röst för den vanliga människan.

På hennes födelsedag den 31 mars öppnade utställningen Ester Blenda! på Kalmar slott. Den skildrar Ester Blenda Nordströms spännande liv.

– Det är dags för en kvinna att ta plats på Kalmar slott. Vi försöker alltid att hitta nya, spännande säsongsutställningar och när denna möjlighet dök upp kändes det riktigt roligt. Ester Blendas spännande historia förtjänar att komma fram och det finns många delar i hennes livshistoria som vi vill veta mer om, säger slottschef Meg Nömgård.

Trots att Ester Blenda Nordström var både hyllad och berömd under sin livstid föll hon i glömska under många år. År 2016 kom Anna Hylanders dokumentärfilm Ester Blenda och året därpå kom Fatima Bremmers biografi Ett jävla solsken. Boken tilldelades Augustpriset och utsågs till Årets bok om svenska historia.

Utställningen Ester Blenda! har tidigare visats på Skarhults slott i Skåne, där den engagerade en stor och bred publik från hela landet:  45 000 besökare under två säsonger.

Utställningen byggs upp scenografiskt av Eva Canebro och levandegör händelser i Ester Blendas liv genom föremål, filmer och en bildskatt ur privata arkiv. Ester Blenda! har gjorts av utställningsproducent Alexandra von Schwerin i samarbete med författaren Fatima Bremmer och filmregissören Anna Hylander.

Nu kommer utställningen till Kalmar Slott genom ett samarbete med Kalmar läns museum och kulturproducent Charlotte Aaby Hertzman.

– Det är väldigt roligt att vi tillsammans kan erbjuda denna intressanta och angelägna utställning. Det ska bli extra spännande att lyfta fram det stora kvinnliga nätverket kring Ester Blenda med länets egen Ellen Key som en av flera i den innersta kretsen. Välkomna att ta del av ett livsöde som både fascinerar och inspirerar, säger länsmuseichef Örjan Molander.