Europas mödrar de senaste 43 000 åren
Den moderna DNA-tekniken har revolutionerat arkeologin. Genom DNA-analyser kan forskare se hur människor rört sig under årtusendenas lopp. Det visar sig att vandringsmönstren skiljer sig en del mellan Europas fäder och mödrar. Vad säger det om forntidens könsroller och om vårt samhälle i dag? När uppstod patriarkatet och går det rentav av att säga varför?
Karin Bojs söker efter svaren på dessa frågor i en berättelse som går från regnskogens schimpanser till Nordens sköldmör – via bland annat neanderthalare, de första hundarna, den första metallen, de första tama hästarna och ett 5 000 år gammal incestfall på Irland.
Karin Bojs var tidigare chef för Dagens Nyheters vetenskapsredaktion. Hennes bok Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren utsågs till Årets bok om svenska historia 2016 och belönades med Augustpriset för bästa fackbok. Uppföljaren Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren, som Bojs skrev tillsammans med Peter Sjölund, röstades fram som Årets bok om svensk historia 2016.
Karin Bojs:
Europas mödrar. De senaste 43 000 åren
Albert Bonniers Förlag
Utkom 2022