Fångar och korrektionshjon – Nyköpingshus på 1800-talet
Nyköpingshus
Ny permanent utställning
Utställningen Fångar och korrektionshjon – Nyköpingshus på 1800-talet handlar om vanartiga barn, lösdrivande män, oregerliga kvinnor, tjuveri, fylleri och slagsmål. Om disciplinering, straff, makt och vanmakt.
Brita och Anna Greta Jansdotter är två systrar som behöver ”avvänjas från lättja och oduglighet samt vänjas vid arbete” eftersom deras mamma ”så litet vårdar sina moderliga plikter”. Jan Erik Sundström är föräldralös och ”mindre vetande”. Sofia Brita Christina Landelius har fött ett oäkta barn och är lösdrivande. Så beskrivs några av de som sitter på arbetshuset på Nyköpingshus. Strax intill ligger slottsfängelset där tjuvar, passlösa, fyllbultar och mördare blandas med kvinnor som sålt brännvin olagligt, ynglingar som rymt från det militära, andra som uppfört sig opassande och en som sålt rutten fisk.
Fångar och korrektionshjon öppnade den 9 april 2017 och är en ny permanent utställning. Med sitt tema makt och vanmakt kompletterar den de två övriga utställningarna i Kungstornet på Nyköpingshus – Schack och makt om medeltiden och Fursten om hur hertig Karl styrde över sitt hertigdöme i slutet av 1500-talet.