Föreställningar om det förflutna

Aldrig har intresset att återskapa miljöer från det förflutna varit så stort som nu. Vikingabyar växer upp på flera platser och utbudet av medeltidsmarknader ökar ständigt. Även sten-, brons- och järnålderns bygder och landskap väcks nu åter till liv. Bakom detta expanderande fenomen spirar en blandning av forskarambition och vilja att förmedla kunskap till allmänheten.

I sin avhandling Föreställningar om det förflutna behandlar Bodil Petersson försöken att i full skala återge hur det förflutna kan ha tett sig. Objekten för undersökningen är stenåldersbyar, bronsåldershus, järnåldersmarknader, vikingafestivaler och medeltidsveckor.

Några skånska exempel är Glimmingehus medeltidsfestival, vikingabyn i Hög och Fotevikens vikingareservat, företeelser som med utgångspunkt i en plats eller i årligen återkommande händelser försöker återskapa det förflutna såväl fysiskt som mentalt.

Rekonstruktionerna utgår ofta från arkeologiska undersökningar och tolkningar. Tidsperioderna som studeras är från stenålder till och med medeltid. Geografisk avgränsning är Norden med särskild tonvikt på Sverige, Danmark och Norge.

Avhandlingens problemfält rör återskapandets historik och dess användning idag i politiska, kunskapsmässiga och äventyrsinriktade sammanhang. Bilden av Sveriges förhistoria sätts i historisk och samtida relief till utvecklingen i Danmark och Norge. Avhandlingen, som utgör en omfattande syntes på nordisk bas, är den första i sitt slag i Norden.

Bodil Petersson:
Föreställningar om det förflutna. Arkeologi och rekonstruktion
Institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds universitet
Disputation: 9 maj 2003
Opponent: fo
rskningsledare Marianne Rasmussen, Arkæologiskt forsøgscenter, Lejre, Danmark