Stimulera sinnena i historisk lustgård

Vasamuseets trädgård får i år sin egen introduktion inne i museet. Den stora museipubliken skall lockas att botanisera bland gulrötter, besk malört och doftande kamomill.

1600-talets trädgårdar, till både nytta och nöje, är inspirationskällor till Vasamuseets trädgård. Men upprinnelsen till det fleråriga projektet var museipedagogernas vilja att låta skolelever använda flera sinnen för att komma nära historien om skeppet Vasa. En levande trädgård skulle kunna ge svar på frågor om dåtidens läkekonst och maten ombord. Hundratals skolelever har genom åren besökt trädgården och även sått och skördat såsom på 1600-talet.

Den nya miniutställningen som öppnas till sommaren är tänkt att ge den stora museipubliken en introduktion till varför Vasamuseet har en egen trädgård. Förhoppningen är att så många som möjligt ska hitta ut till den för att kunna lukta på och få en smakbit av historien.

1600-talets trädgårdar smyckades och silhuettfigurer som skulle befolka trädgårdar från tiden finns bevarade. Sedan tidigare har en kraftfull trädgårdsmästare med spade gett liv åt Vasamuseets trädgård. Nu får han sällskap. Flera silhuettfigurer, som stigna ur tavlor från tiden, har skapats av konstnären Ulrika Wolff. Några står inne i museet, en annan visar vägen till trädgården. Agneta Wolfbrandt är trädgårdens formgivare.

(2003-05-07)