Gåtan Hammarskjöld

Bokomslaget

FN har på nytt öppnat utredningen av Dag Hammarskjölds död i en flygkrasch, i Ndola i nuvarande Zambia. Var det verkligen ett misstag av piloten som orsakade kraschen? Eller rörde det sig i själva verket om sabotage eller rent av nedskjutning?

Folkrättsexperten Ove Bring går igenom gåtan Hammarskjöld, pusselbit för pusselbit. Märkliga ting hände i flygledartornet i Ndola vid midnatt mellan den 17 och 18 september 1961. Den första rhodesiska haverikommissionen bortsåg från afrikaners vittnesmål. De följande utredningarna var också bristfälliga. Den nya FN-utredningen pekar mot en sammansvärjning.

Sveriges särskilt utsedde FN-utredare, ambassadör Mathias Mossberg, skriver en avslutande del i boken. Varför Sveriges engagemang i frågan har varierat över tid är i sig en gåta, lika oklar som frågan om vad som egentligen hände i Ndola.

Ove Bring är en av Sveriges ledande experter i folkrätt. Åren 1987–1993 var han UD:s folkrättsrådgivare och blev under den tiden personligen inblandad i Hammarskjöld-ärendet. Därefter har jan verkat som professor i internationell rätt vid Uppsala universitet, Stockholms universitet och Försvarshögskolan. Han har tidigare utkommit med bland annat Neutralitetens uppgång och fall och Kvinnor och kungar. Om krig och fred – fredsaktivism och kungamakt på Bernadotternas tid.

Ove Bring:
Gåtan Hammarskjöld. Berättelsen om flygkraschen i Ndola
Medströms Bokförlag
Utkom 2020

Nominerad till Årets bok om svensk historia 2020.